BOŽIĆ I NOVA GODINA STIŽU USKORO: A da li ste znali kako su nastali UKRASI za JELKU?
Jelka, Foto: Profimedia

RETKO KO ZNA

BOŽIĆ I NOVA GODINA STIŽU USKORO: A da li ste znali kako su nastali UKRASI za JELKU?

Naime, američka maloprodajna firma "Vulvort" sklopila je s jednom nemačkom fabrikom posao izrade božićnih ukrasa, naručivši odande veliku količinu krhkih staklenih predmeta

Objavljeno:
  • 1

Božić, koji je sve bliže, je posebno svečan i važan u malom nemačkom gradu Lauša u saveznoj državi Tiringiji, gde se tradicija duvanja stakla prenosi s generacije na generaciju još od početka 19. veka. Tamo je još 1597. postojala mala fabrika stakla u kojoj su se proizvodile čaše i staklene činije, ali već 1755. u njoj su počeli da proizvode šuplje staklene perle koje su se koristile kao nakit ili igračke, navodi Hina, a prenosi Večenji list.

Nakon uvođenja meha, 1820. godine stakloduvači su mogli da "naduvaju" i veće staklene predmete, a nešto kasnije, 1847. nekolicina preduzetnika iz tog nemačkog mesta počela je da proizvodi staklene ukrase u obliku voća i orašastih plodova. Do danas ovo mesto uspeva da održi kvalitet i stoletnu tradiciju i smatra se jednim od prvih koji su počeli s izradom ukrasa za Novu godinu i Božić na veliko.

Ali malo ko zna da su ukrasi za jelku navodno nastali iz nužde, upravo u mestu Lauša. Navodno je, početkom devetnaestog veka jedan nezaposleni duvač stakla, u nedostatku novca kojim bi kupio jabuke, orahe i ostale slatkiše koji su se tada kačili o grane, svojoj deci u staklu izduvao staklene mehuriće kojima su okitili jelku.

Stakloduvači kao kulturna baština

- Božićna kuglica izmišljena je upravo ovde, u našem mestu - s ponosom kaže Gerhard Grajner-Baer koji istražuje istoriju tradicije, osoba koja je zaslužna za to što je stakloduvačko umeće iz Lauša u martu 2021. UNESKO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Za stakloduvače iz ovog mesta godina 1880. bila je prekretnica. Naime, američka maloprodajna firma "Vulvort" sklopila je s jednom nemačkom fabrikom posao izrade božićnih ukrasa, naručivši odande veliku količinu krhkih staklenih predmeta.

I danas u Laušu ukrase za jelke proizvode manje porodične firme, premda im konkurišu jeftini ukrasi iz masovne kineske proizvodnje. Grajner-Baer kaže da je danas u Laušu još uvek oko 15 do 20 porodičnih firmi koje proizvode jedinstvene božićne ukrase. Dodaje da to više i nisu klasične kuglice, već nostalgični ukrasi i neobični predmeti. Nadahnuće traži u knjigama za decu ili na internetu, ali još uvek koristi stare dedine keramičke kalupe koji stoje na polici u njegovoj radionici uz ostale ručno izrađene šablone.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media