SREMSKA MITROVICA SLAVI DAN GRADA - Grad Svetog Dimitrija na Savi obeležava 140 godina modernog naselja
Sv. Dimitrije, Foto: Promo slike

Slava grada

SREMSKA MITROVICA SLAVI DAN GRADA - Grad Svetog Dimitrija na Savi obeležava 140 godina modernog naselja

Grad Sremska Mitrovica je gradsku slavu i Dan grada obeležio svečanom sednicom i liturgijom u Sabornom hramu Svetog Dimitrija.

Objavljeno: 19:00h

Sremska Mitrovica spada u red najstarijih gradova u Evropi. Svoju najslavniju prošlost ogleda u periodu rimskog Sirmijuma, ali je naselje na tom prostoru prema nalazima arheologa staro preko sedam hiljada godina. Burna istorija odrazila se i na istoriju ovog mesta na Savi, pa je na Dan svetog Dimitrija, Sremska Mitrovica obeležila dan grada i 140 godina od kako je postala slobodan grad, status koji je tadašnji gradonačelnik Ćira Milekić izborio u sastavu Austrougarske monarnije.

Grad Sremska Mitrovica je gradsku slavu i Dan grada obeležio svečanom sednicom i liturgijom u Sabornom hramu Svetog Dimitrija: “Ovakvi praznici su za nas baš i prilika da malo napravimo retrospektivu šta smo uradili u prethodnih godinu dana. Mi smo svoje planove za ovu godinu ispunili uprkos onome što je zadesilo i nas i čitav svet. Proteklu godinu ću oceniti kao pozitivnu, jer smo ispunili one kratkoročne ciljeve, ali nastavljamo sa onim dugoročnim. Imamo planove za narednu godinu i to kapitalne planove, nastavljamo da radimo na njihovoj realizaciji, jer ne želimo ništa da radimo brzo, već planski”, istakla je gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović.

Sremska Mitrovica
foto: Promo slike

Skupština grada Sremske Mitrovice prema tradiciji bijenalno dodeljuje gradska priznanja i to Novembarsku nagradu i Plateku grada. Nagrade se dodeljuju zaslužnim pojedincima i organizacijama iz više oblasti, bez obzira na gde žive. Inicijative za ove nagrade podnose građani, udruženja i grupe. Ove godine Skupština grada je na predlog Mitrovčana nagradila Novembarskom nagradom: direktorku Zavoda za javno zdravlje primarijusa dr Nadu Zec Petković; pesnikinju Željku Avrić; humanitarnog aktivistu Dragana Božića: Radmila Budečevića iz sela Ravnje za afirmaciju sela i grada i direktora JP “Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka na predlog meštana sela Bešenova.

Sremska Mitrovica
foto: Promo slike

Plaketom grada nagrađen je jedan tim, koji je ove godine gotovo svakodnevno bio na raspolaganju Mitrovačnima. To je Tim za imunizaciju Sremske Mitrovice, koji čine Dom zdravlja, Opšta bolnica, Zavod za javno zdravlje, ustanove kulture i sporta, Kancelarija za mlade, gradske uprave. Njih je za ovo priznanje predložio u svojstvu građanina Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede i bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice.

“Izuzetna je čast biti nagrađen u svom gradu, kod kuće, pogotovo kada je to na inicijativu mojih kolega iz Zavoda za javno zdravlje, pogotovo što to mogu da okarakterišem kao krunu mog profesionalnog razvoja”, kaže primarijus dr Nada Zec Petković.

Sremska Mitrovica
foto: Promo slike

Direktor Doma zdravlja Sremska Mitrovica u ime Tima za imunizaciju ističe da je priznanje grada čast i obaveza: “Plaketa grada je izuzenta čast, ali i naša obaveza da istim intezitetom nastavimo ono što smo započeli pre devet i po meseci. Vakcinisali smo preko pedeset osam posto stanovnika Grada, a radili smo ponedak bez pauze i praznika i nije nam bilo teško”.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.