KRALJICA ZIMSKIH JELA: Korak po korak do najukusnijih SARMI koje ste ikad probali! (RECEPT)
Sarma, Foto: Profimedia

nije zima bez sarme

KRALJICA ZIMSKIH JELA: Korak po korak do najukusnijih SARMI koje ste ikad probali! (RECEPT)

Počnite puniti listove kupusa, ali pripazite da ne stavite previše smese pa da ne možete zamotati lepe sarme.

Objavljeno:

U našim krajevima sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo s kojim je većina ljudi odrasla. Hranjiva i ukusna, zagrejaće telo i pružiti mu potrebne hranjive sastojke.

Sastojci:

500 g mlevenog mesa

glavica kiselog zelja

20 kg slanine

glavica luka

2 češnjaka

10 kg pirinča

Šolja slatke mlevene paprike

Dve čajne šolje soli

suvo meso s kostima

5 kg brašna

ulje

koncentrat rajčice

Priprema:

Odvojite listove zelja i proverite njihovu veličinu kako bi bili sigurni da su dobri za motanje. One koji su se pocepali naseckajte na sitno i iskoristite kao podlogu za kuvanje sarmi. Prelijte listove vrućom vodom i kratko ostavite kako bi kupus otpustio dio kiseline. Ako volite kiseliju sarmu, ostavite kratko u vodi, a ako više volite slatko-slanu, ostavite listove zelja duže u vodi.

Naseckajte luk, češnjak i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista odrežite ( i dodajte i te delove u podlogu). Pirinač stavite u posudu s vodom i prođite kroz nju par puta prstima kako biste isprali pirinač. Potom ocedite vodu.

Pospite na malo ulja luk, zatim dodajte naseckani češnjak i potom mešavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i zabiberili. Mesu dodajte ispran pirinač, naseckanu slaninu (možete i nju odvojeno malo popržiti na ulju) i šoljicu slatke mlevene paprike te sve zajedno dobro promešajte kako bi se smesa i ukusi sjedinili.

Počnite puniti listove kupusa, ali pripazite da ne stavite previše smese pa da ne možete zamotati lepe sarme. List stavite u levi dlan tako da su vanjski delovi lista vama uz dlan. Uzmite mešavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba.

Taj deo lista preklopite preko sredine gde vam stoji meso. Potom prebacite desni deo lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite levu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše.

Lošije listove koje ste ranije na sitno naseckali sad stavite na nauljeno dno dubokog lonca u kojem ćete kuvati sarmu. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorele. Posložite sarme, možete i između sarmi ubaciti malo narezanog kupusa i dodajte suvo meso. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuvati. Čim počne kipeti, smanjite vatru i na laganoj vatri kuvajte oko dva sata.

Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrejte veliku šolju masti, dodajte punu šolju brašna i mešajte na laganoj vatri. Potom dodajte mlevene paprike, koncentrat paradajza i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom. Pustite da se sarma kuva još 10 minuta.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.