ŠTA SE ZAISTA KRIJE IZA REČI "AMIN"? Ovo niko nije mogao da PRETPOSTAVI
Foto: Printscreen/Youtube/BISERI PRAVOSLAVLJA

DA LI VAM JE POZNATO?

ŠTA SE ZAISTA KRIJE IZA REČI "AMIN"? Ovo niko nije mogao da PRETPOSTAVI

Reč je o terminu koji u minimalno izmenjenom obliku izgovaraju milioni hrišćana širom sveta i koji tako postoji već hiljadama godina, ali - šta znači reč “amin”?

Objavljeno: 16:23h
  • 385

“Amin” je reč koja se izgovara na kraju (ponekad i na početku) svake hrišćanske molitve, ali postoji i u drugim religijama. Osnovno, duhovno značenje ovog termina je “Neka tako bude!” ili “Tako je!”

Amin je dakle simbol pristajanja i potvrde. Ovaj termin poreklom je iz hebrejskog jezika, nastao je od reči od reči “āmēn” koja znači “čvrstina” ili “odlučnost”, ali se i u tom jeziku koristio u značenju “Tako je”, “Neka tako bude!” Zapravo, “amin” je kod starih Jevreja izražavao pre želju, nego izvesnost. Termin je označavao da nešto što je izgovoreno smatramo istinitim, pa može značiti i “To je zaista tako” ili jednostavno - “Da!”

Prema tumačenju koje se može pronaći u rečniku, ima i onih koji smatraju da je herberjska reč “āmēn” nastala od početaka A(l), ME(leh) i N(eman), što znači “Bog, kralj dostojan povorenja”.

Termin je upotrebljen i u Svetom pismu, a u Apokalipsi je sinonim za samog Isusa Hrista.

Ruke, Prsti, Molitva
foto: Profimedia

Danas, “amin” je postao simbol potpune privrženosti hrišćanskoj veri, u istom značenju se izgovara i u sinagogama, a ima ga i u islamu. U kabali je to magična reč.

U prenesenom značenju, u svakodnevnom govoru, “amin” može značiti i “Gotova stvar! ili “Svršeno!”

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media