EVO KOLIKO DUGO SVEĆA TREBA DA STOJI UPALJENA: Dok predveče NIKAKO ne radite OVO
Foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

OBRATITE PAŽNJU

EVO KOLIKO DUGO SVEĆA TREBA DA STOJI UPALJENA: Dok predveče NIKAKO ne radite OVO

Jedna upaljena sveća emituje dovoljno štetnih materija da ugrozi zdravlje

Objavljeno: 13:24h

Većina sveća ne bi trebalo da gori duže od četiri sata, iz jednostavnih razloga, dostići će previsoku temperaturu, fitilj će se "rascvetati", ali postoje i drugi razlozi zbog kojih sveća ne bi trebalo da gori predugo.

Lara Adler, stručnjakinja za toksine iz naše okoline, rekla je da sveće mogu da otpuštaju toksine među kojima su benzen, toluen pa čak i formaldehid, u zavisnosti od materijala od kog su napravljene.

Nedavno istraživanje koje je objavio "Njujork tajms" pokazalo je da su male šanse da jedna upaljena sveća emituje dovoljno štetnih materija da ugrozi zdravlje, ali zimi smo pod dodatnim opterećenjem zbog lošijeg kvaliteta vazduha u kući i ređeg provetravanja.

Sveća
foto: Profimedia

"Možete iskusiti simptome kao što su grebanje u grlu, pojačano lučenje suza ili čak glavobolja, posebno kada su u pitanju mirišljave sveće", rekla je ona i dodala da su sveće od derivata petroleja i parafina štetnije za okolinu od "čistijih" od pčelinjeg ili sojinog voska.

"Ali čak i sveće od prirodnih materijala mogu biti okidači za neprijatne simptome, ili pogoršati vaše stanje ako imate astmu", upozorila je ona.

Molekularna toksikološkinja dr Rea Mehta ranije je izjavila da je najštetniji deo sveće dim koji nastane kada je ugasimo duvanjem, i da bi sveću trebalo gasiti kraj otvorenog prozora kako bi taj dim izašao iz našeg doma. Ovo naročito važi sa prilike u kojima sveću gasite uveče, pred spavanje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.