ZAŠTO NE BI TREBALI DA UZIMATE ČAŠU RAKIJE PRE JELA? Neće vam biti dobro kada čujete razlog
Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

ZAŠTO NE BI TREBALI DA UZIMATE ČAŠU RAKIJE PRE JELA? Neće vam biti dobro kada čujete razlog

Verovali ili ne, ta jedna "ljuta" vam neće otvoriti apetit

Objavljeno: 15:41h

Ispijanje čašicu-dve rakije pre jela uobičajen je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne budi apetit i ne poboljšava ukus jela. Naprotiv, može samo da ga pokvari, baš kao i varenje, što će vam i vaš želudac "reći".

Međutim, pošto je sve stvar navike, stručnjaci veruju da je najbolje popiti neki gorak biljni napitak pre obroka. Nikako ne birajte slatko u čaši jer biste mogli da dobijete žgaravicu, pa takva pića sačuvajte za kraj, ili desert.

Prema legendi, ritualno ispijanje gorkih napitaka pre jela radi podsticanja varenja datira još iz antičke Grčke, kada je otac medicine, Hipokrat, upravo preporučio ritualno ispijanje aromatizovanog gorkog vina pre jela. Istorija beleži takvu kulturu u drugim drevnim civilizacijama koje su koristile gorka, lagana alkoholna pića u istu svrhu: od Asiraca do Egipćana i Tatara.

rakija
foto: Printscreen

Aperitiv je postao popularan tek krajem 18. veka, a posebno je zaživeo u Italiji. Pića kao što su vermut, martini i kampari vremenom su postajala sve popularnija, a ubrzo su se pojavili popularni špriceri, negroni i belini, piše "PunKufer". Digestivi se piju na kraju obroka da bi se stimulisala cirkulacija i poboljšala varenje.

I dok će Francuzi preporučiti malo konjaka ili dobru rakiju, Italijani su za rakiju od grožđa ili šafran, kantarion. Na kraju obroka Nemci nazdravljaju likerima kao što su Krauterlikor i Underberg, a ojačana vina dominiraju u Španiji i Portugalu.

Koje god piće da izaberete, budite obzirni prema svom zdravlju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.