UKOLIKO SPAVATE SA UKLJUČENIM GREJANJEM, VODITE RAČUNA: To može da bude loše po VAŠ OGRANIZAM
Spavanje, Foto: Profimedia

SAVET

UKOLIKO SPAVATE SA UKLJUČENIM GREJANJEM, VODITE RAČUNA: To može da bude loše po VAŠ OGRANIZAM

Spavanje sa uključenim grejanjem tokom noći može da vas učini sklonijim infekcijama i drugim ozbiljnim bolestima, a takođe i da vazduh u prostoriji može da bude otrovan

Objavljeno:

Uključivanje grejanja je verovatno vaša opcija kada stignu hladni dani. I dok je dobar osećaj ne drhtati ujutro kada izađete ispod gomile ćebadi, vaš imuni sistem bi mogao da se oseća drugačije.

Spavanje sa uključenim grejanjem tokom noći može da vas učini sklonijim infekcijama i drugim ozbiljnim bolestima, a takođe i da vazduh u prostoriji može da bude otrovan.

Da bi san bio kvalitetan, trebalo bi paziti da ne unosimo kofein nekoliko sati pre odlaska u krevet, da ne jedemo tešku i masnu hranu, ali i da neke stvari u prostoriji budu posložene. Osim što bi, kako kažu stručnjaci, prostorija u kojoj spavamo trebalo da bude uredna i bez puno stvari, treba paziti i na temperaturu u njoj. Koliko god vam bilo hladno pre odlaska u krevet, paljenje grejanja nije rešenje. Naime, telu padne temperatura u večernjim satima i to je jedan od signala da je vreme za spavanje. Ako je soba pretopla, telo ne može da se umiri i koliko god bili pospani, verovatno nećete moći dugo da utonete u san.

Grejanje sobe povećava nivo ugljen-monoksida u prostoriji, a što je ono duže upaljeno to je i nivo veći, pa može da dođe do jakog bola u grudima i razvijanja srčanih problema.

Produžena izloženost toploti može da bude značajan faktor za mušku neplodnost. Međutim, dobra stvar je što su negativni efekti koje toplota može izazvati reverzibilni. Dakle, to znači da nikada nije kasno da isključite grejanje i počnete da spavate u hladnijoj sobi.

Manje opasan, ali ne i zanemarljiv problem je suva koža do koje dolazi zbog nedostatka vlage. U težim slučajevima može početi i da se peruta. Takođe, suv vazduh je lošeg kvaliteta, a u njemu bakterije dugo preživljavaju. Uključeno grejanje tokom cele noći može dovesti do pada imuniteta i čestih bolesti, ali i respiratornih problema.

(Espreso / Bright Side)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media