NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE BISTE SMELI DA PODGREVATE: Od jedne možete čak i da se OTRUJETE
Hrana, Foto: Profimedia

oprez!

NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE BISTE SMELI DA PODGREVATE: Od jedne možete čak i da se OTRUJETE

Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu eksplodirati. Pre podgrejavanja izrežite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom

Objavljeno:

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni i užurbani, podgrejavanje hrane u mikrotalasnoj nije uvek najbolja ideja, pogotovo kad je reč o ovim namirnicama.

Kako prenosi The Healthy, grejanje kuvanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema kamo izaći, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne.

Najbolje bi bilo ne podgejavati ih, ali ako baš morate, prvo ih ogulite i narežite na manje komadiće. Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi... Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu eksplodirati. Pre podgrejavanja izrežite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što dulji, a kada ih podgrijete ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu podstaći oksidaciju holesterola, kaže jedno istraživanje.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrejavanje riže u mikrotalasnoj može čak dovesti do trovanja hranom jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživeti brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.