PRAVOSLAVNI VERNICI TREBA DA URADE JEDNU STVAR DO KRAJA DANA: Evo zbog čega je VAŽNO DA TO ISPOŠTUJETE
Sveti Avramije Zatvornik, Foto: Printscreen

paŽnja

PRAVOSLAVNI VERNICI TREBA DA URADE JEDNU STVAR DO KRAJA DANA: Evo zbog čega je VAŽNO DA TO ISPOŠTUJETE

Nije na odmet znati...

Objavljeno: 16:17h

Danas pravoslavni vernici obeležavaju dan Svetog Avramija Zatvornika, sveca koji je u četvrtom veku na području Trakije širio hrišćanstvo.

Pravoslavci danas obeležavaju i prepodobnu mučenicu Anastasiju Rimljanku i prepodobnog mučenika Timoteja.

Još kao mladića, Avramija su roditelji protiv njegove volje želeli da ožene, međutim, iako se u početku protivio njihovoj volji, na kraju je ipak pristao da se oženi.

Kako nije mogao da podnese takav život, ubrzo je odlučio da prizna ženi da je sa njom samo zbog roditelja, a zatim ju je napustio kako bi otišao u manastir.

Tamo se zatvorio u jednu od ćelija i zavetovao na večno ćutanje i strogi post.

Međutim, nakon 50 godina njegovo ćutanje prekinuo je episkop, koji je odlučio da ga pošalje kao sveštnika u obližnje selo.

Avramije se u selu susreo sa ljudima koji nisu hrišćani, ali je po predanju uspeo da ih sve preobrati i ubedi da je Bog jedan i nedeljiv.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

- Ko pretrpi do kraja, spašće se, rekao je Gospod. Vera je jedina svetlost trpljenju, jer trpljenje samo po sebi predstavlja nepodnosivi mrak. Vera je sjajna zvezda u tome mraku; vera ublažava oštrinu stradanja; ona podržava na svojim krilima svu težinu trpljenja. Sv. Avramije pruža nam prekrasan primer istrajnosti u trpljenju. Dosade, koje mu je pričinjavao đavo raznovrsnim iskušenjima i zastrašivanjima, malo koga da ne bi pokrenule, da ostavi jedno mesto i preseli se na drugo. Ali Avramije nije se hteo preseljavati, da ne bi demon zli likovao, nego je istrajao na svome mestu i pobedio je đavola.

Zbog njegovog načina života, svi vernici danas moraju da istrpe nedaće sa kojima se susretnu, da budu strpljivi i da veruju da će im ovaj svetac pomoći da prebrode sve što ih muči.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.