KOLIKO ŽENE ČESTO MENJAJU DONJI VEŠ? Istraživanje došlo do ŠOKANTNIH SAZNANJA
Ilustracija, Foto: Profimedia

LOŠA NAVIKA

KOLIKO ŽENE ČESTO MENJAJU DONJI VEŠ? Istraživanje došlo do ŠOKANTNIH SAZNANJA

Žene koje spavaju donjem vešu koji nije sveže promenjen potencijalno povećavaju rizik od kandidijazea, vaginitisa i bakterijske vaginoze

Objavljeno: 18:36h

Nedavno istraživanje o higijenskim navikama pripadnica lepšeg pola došlo je do šokantih saznanja - čak jedna od pet žena ne menja donji veš svaki dan, a neke dame nose iste gaćice i po nekoliko dana.

Istraživanje koje je među pripadnicama nežnijeg pola sprovela jedna platforma za negu kože pokazalo je da 21 odsto žena nosi isti donji veš duže od jednog dana. Svaka deseta žena nosi iste gaćice tri ili više dana. Skoro četvrtina (24 odsto) žena priznala je da ne menja donji veš nakon treninga. Više od polovine (55 odsto) je prijavilo da ide u krevet a da prethodno nije promenilo gaćice u kojima je provelo ceo dan.

A stručnjaci kažu da ova "sramna" navika se mnogo češća među ženama nego što se misli.

Takođe, stručnjaci primećuju da žene suviše retko menjaju ne samo gaćice, već i brushaltere. Preporuka je da se brus pere nakon dva ili tri nošenja, a istraživanja pokazuju da svaka treća žena (33 odsto) ga nosi mnogo duže, što je najizraženije među ženama od 35 do 44 godine.

Biohemičarka El Mekleman smatra da se mnoge žene retko "presvlače" iz čisto ekonomskih razloga - kako bi uštedele na struji i vodi. Međutim, ovakva ušteda može biti štetna po zdravlje.

"Rizik od infekcije, iritacije kože i osipa trebalo bi da vas natera da dvaput razmislite da li ćete odlagati presvlačenje veša", kaže Mekleman.

Doktorka upozorava - žene koje spavaju donjem vešu koji nije sveže promenjen potencijalno povećavaju rizik od kandidijazea, vaginitisa i bakterijske vaginoze. Takođe, one koji ne menjaju ili peru donji veš ubrzo nakon vežbanja mogu da osete pojačan miris tela, izbijanje bubuljica ili poremećen vaginalni mikrobiom.

"Ako ne menjate donje rublje svaki dan, postoji rizik od povećan ekoncetracije bakterija E. coli, Staphilococcus aureus, Streptococcus aureus i mnogih drugih, koje su potpuno normalne i korisne kada ostanu na određenom nivou. Donji veš koji se ne menja često stvara toplo i vlažno okruženje u kojem ove bakterije počinju nekontrolisano da se umnožavaju."

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.