UPRKOS PRAĆENJU UPUTSTVA VEŠ IZ MAŠINE NE IZLAZI POTPUNO ČIST: Evo i zašto!
Ilustracija, Foto: Profimedia

korisni saveti

UPRKOS PRAĆENJU UPUTSTVA VEŠ IZ MAŠINE NE IZLAZI POTPUNO ČIST: Evo i zašto!

U veš mašinu koja se puni kroz ladicu s prednje strane dovoljno je staviti tek osminu preporučene količine praška ili gela

Objavljeno: 11:44h

Kada je reč o pranju odeće, mnogi od nas jednostavno prate uputstva na kutijama deterdženta - no ispostavilo se da to nije uvek najbolje. Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da uprkos jasnim uputstvima proizvođača i uputstvima za korišćenje deterdženta, veš iz mašine ipak ne izađe mirišljav i potpuno čist. Zašto?

Odgovore je u razgovoru za Newscorp dala Shannon Lush ekspert u kuhinjskim poslovima kojoj se njeni sunarodnici Australijanci redovno obraćaju za savete. Iskusna Shannon tvrdi kako popularno verovanje da više deterdženta znači čišću odeću uopšte ne vredi. Budući da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, zbog čega će odeća, naprotiv, izgledati prljavije.

veš
foto: Printscreen

Lush savetuje da se u vezi s količinom deterdženta u pranju vodite za onom – manje je više. U veš mašinu koja se puni kroz ladicu s prednje strane dovoljno je staviti tek osminu preporučene količine praška ili gela. One koje se pune odozgo zahtevaju četvrtinu iste količine. Dodala je da ljudi često od opranih peškira dobijaju osip i iritaciju na koži. Razlog je višak sapuna koji se zalepi za tkaninu i sušenjem se zagreva. Zato peškiri iz sušilice izlaze meki i lepi, no već dan posle poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

TOP SAVETI ZA PRANJE VEŠA

1. U svako pranje dodajte dve kašike sode bikarbone i dve kašike belog sirćeta

2. Preskočite omekšivač za tkaninu - može dodati ulje u pranje

3. Upotrebite manje deterdženta nego što stoji na kutiji

MOŽE LI SIRĆE POMOĆI ODEĆI DA SE BRŽE OSUŠI?

Za najbolje rezultate u svako pranje treba dodati dve kašike sode bikarbone i dve kašike belog sirćeta. Ako ste ljubitelji omekšivača jer daje rublju liep miris, Lush u to ne veruje i kaže kako jednostavno ne deluje. “Osnova je omekšivača ulje koje se lepi za odeću u pranju. Pre stavite sirće u deo za omekšivač. Verujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju”, poručila je Lush.

Shannon tvrdi da će se tako mokra odeća osušiti tri puta brže.

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.