5 NAMIRNICA KOJE SMRDE KAO KANALIZACIJA I PRLJAVE ČARAPE: A ljudi ih I DALJE JEDU
Ilustracija, Foto: Shuterstock

SMRDLJIVE POSLASTICE

5 NAMIRNICA KOJE SMRDE KAO KANALIZACIJA I PRLJAVE ČARAPE: A ljudi ih I DALJE JEDU

Donosimo vam listu hrane s najgorim mirisom na svetu, koja se uprkos tome jede. Zapravo, miris je toliko loš da mnogi žele baš zato da probaju te namirnice

Objavljeno: 21:58h

Nato je japanski delikates. Tačnije, reč je o fermentisanim zrnima soje koje krasi lepljiva tekstura nalik na sir koji se razvlači, a koje prati miris starih čarapa.

Vrhunska hrana nas privlači svojim primamljivim izgledom, zapanjujućim ukusom i opojnim mirisom. Ali neke namirnice ne mogu se pohvaliti baš svim tim karakteristikama.

Donosimo vam listu hrane s najgorim mirisom na svetu, koja se uprkos tome jede. Zapravo, miris je toliko loš da mnogi žele baš zato da probaju te namirnice.

Durijan

Durijan je monumentalni plod stabla durio koje je bodljikavo spolja, a kremasto iznutra. Ovo neobično voće toliko smrdi da je zabranjeno uneti ga sa sobom u neke hotele i avione u jugoistočnoj Aziji.

Njegov miris opisuju kao kombinaciju trulog luka, terpentina i kanalizacije, a ponekad se može osetiti i sa veće udaljenosti. Svakako, reč je o azijskom delikatesu koji baš zato mnogi žele da probaju. On se dodaje u sve od palačinki, preko sladoleda do sosa za testeninu.

Surströming je konzervirana riba iz Švedske koja ima snažan miris pokvarenih jaja. Smrad je toliko jak da se konzerva retko kad otvara u kući ili stanu, a nikada bez zaštitnih rukavica. Verujte, ne želite da se ovaj miris zadrži na vašoj koži. Surströming se najčešće stavlja u sendvič, odnosno sjedinjuje s maslacem, lukom, kiselom pavlakom i krompirom.

Durijan
foto: Printscreen/youtube/BuzzFeedVideo

Nato Natto je japanski delikates. Tačnije, reč je o fermentisanim zrnima soje koje krasi lepljiva tekstura nalik na sir koji se razvlači, a koje prati miris starih čarapa. Neugodna aroma ne sprečava Japance da uživaju u natu, a posebno je popularno jelo za doručak i užinu među mlađim školarcima i srednjoškolcima.

Hakarl Hakarl je islandsko tradicionalno jelo koje uključuje fermentisano i sušeno meso grenlandskog morskog psa. Ono je inače otrovno za čoveka u svežem obliku, pa se zato podvrgava višemesečnom procesu pripreme tokom kog se toksini neutralizujuu. Ukus mu je vrlo blag, i miriše na amonijak. Zapravo, oni koji su ga probali tvrde da ima miris kao sredstvo za dubinsko čišćenje kuće. Mljac!

Gorki grašak Petai ili gorki grašak neki nazivaju i smrdljivim graškom. Ovo ne čudi ako je poznato da biljka ispušta miris nalik na prdež. Neki kažu i da ima ukus po ovoj prirodnoj pojavi. Uprkos tome, reč je o vrlo zdravom povrću koje je obožavano u jugoistočnoj Aziji. Najčešće se dinsta na nešto ulja s drugim povrćem, i služi uz pirinač.

(Espreso / Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.