NAJSOČNIJA PITA NA SVETU: Ovakav specijalitet još niste jeli, a PRIPREMA je veoma JEDNOSTAVNA (VIDEO) (RECEPT)
Kvrguša, Foto: Printscreen/youtube/Balkan Lunch Box

"KVRGAVA" PITA

NAJSOČNIJA PITA NA SVETU: Ovakav specijalitet još niste jeli, a PRIPREMA je veoma JEDNOSTAVNA (VIDEO) (RECEPT)

Recept za kvrgušu, neobično ukusnu pitu poreklom dolazi iz Krajine, severozapadnog dela Bosne

Objavljeno: 19:30h

Čuvena bosanska pita kvrguša ponovo je postala popularna na internetu, a fudblogerke i domaćice se utrkuju koja će lepše i ukusnije prezentovati svoj recept. Jedno je sigurno, kada je probate razumećete zbog čega je baš svi toliko hvale!

Recept za kvrgušu, neobično ukusnu pitu poreklom dolazi iz Krajine, severozapadnog dela Bosne. Kvrgava pita ili kvrguša kao što i sam naziv kaže dobila je ime po "kvrgama" tj. ispupčenjima koja prave komadi piletine ili bataci.

Jednostavno se spremna, a ukus je zaista neodoljiv!

SASTOJCI:

6 bataka

350 grama brašna

1 supena kašika kisele pavlake

1 jaje

1 supena kašika vegete

½ kafene kašike soli

2¼ šolje mlake vode

4-6 supenih kašika putera

½ šolje mleka

6 supenih kašika pavlake

Ulje

PRIPREMA:

Uključite rernu na 250C. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsijune morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi morla biti vrela kad sipate smesu u nju da se ne bi lepila.

Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i 2 supene kašike ulja.

Pomešajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i mešajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne, i sipajte u nju testo. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smesu. Na vrh poređajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz činije u kojoj ste čuvali piletinu.

Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomerno peče i po vrhu i dnu. Često je proveravajte da ne bi zagorela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.

Snizite temperaturu na 200C i pecite dodatnih 20 do 25 min.

Kvrguša je gotova kad su krajevi malčice hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će delovi koji su ispod piletine biti mekši.

Izvadite kvrgušu iz rerne, i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min.

Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min.

Pre serviranja je premažite pavlakom.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.