OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE STAVLJATI U ŠPORET: Posledice mogu biti prilično OPASNE
Ilustracija, Foto: Profimedia

upozoravamo

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE STAVLJATI U ŠPORET: Posledice mogu biti prilično OPASNE

Temperaturna razlika između stakla i šporeta ne sme biti prevelika, jer to može dovesti do temperaturnog šoka i na taj način uzrokovati pukotine u hladnom staklu ili čak eksploziju

Objavljeno:

Šporet je pravi multitalenat. Bilo da se peče, krčka ili grila, nema šta šporet ne može. OK, gotovo sve! Postoji nekoliko stvari i namirnica koje nikako ne bi smeli stavljati u šporet, niti za pečenje, a ni za podgrevanje. Posledice bi mogle biti prilično opasne.

1. Nezaštićena hrana

Nikada ne bi smela stavljati posuđe ili hranu u šporet bez odgovarajuće posude. Ako je staviš direktno na rešetku, vrlo masna ili slatka hrana može izgubiti vodu i masnoće, koje potom kapnu na dno šporeta. Ove tečnosti ne samo da zaprljaju šporet, nego u najgorem slučaju njihovo spaljivanje može stvoriti opasan požar. Stoga je najbolje jelo staviti u prikladnu posudu, poput lima za pečenje ili poslužavnika otpornog na šporet.

2. Plastika

To bi zapravo trebalo znati. Budući da ne postoji sigurna plastika koja je prikladna za šporet- bez obzira na to koliko je niska postavka topline! Ni Tupperware, niti jednokratne posude ne smeju se koristiti za pečenje ili zagrevanje. Mogu se otopiti na vrućini ili ispustiti štetne hemikalije kada se zagreju.

3. Hladno ili oštećeno stakleno posuđe

Naravno, u šporet se može koristiti staklena vatrostalna posuda ili tanjir za tortu. Međutim, temperaturna razlika između stakla i šporeta ne sme biti prevelika, jer to može dovesti do temperaturnog šoka i na taj način uzrokovati pukotine u hladnom staklu ili čak eksploziju. Stoga nikada ne smeš stavljati staklene posude iz frižidera direktno u šporet.

4. Papir

Ovde nisu samo papirnati ubrusi tabu, popularni voštani papir, koji je namenjen za pokrivanje hrane, nikada ne sme biti u šporetu. Oba nisu otporni na toplinu i tope se u šporet. Jedini izuzetak naravno: papir za pečenje.

5. Mokri držači za mokre lonce

Čak ni mokrim predmetima nije mesto u tvom šporetu. Naročito mokri ili vlažni držači lonaca, kuhinjske krpe i slično mogu biti opasni. Bilo koja voda u šporetu direktno se pretvara u paru, što može dovesti do neugodnih opekotina.

(Espreso/ Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.