NAKON ŠTO JE PRISTALA DA BUDE SUROGAT MAJKA: Usledio ŠOKANTAN obrt, ne odustaje od 1 ZAHTEVA
Ilustracija, Foto: Profimedia

PROMENILA MIŠLJENJE

NAKON ŠTO JE PRISTALA DA BUDE SUROGAT MAJKA: Usledio ŠOKANTAN obrt, ne odustaje od 1 ZAHTEVA

Iako je buduća majka htela na konsultacije s advokatom bog komplikacija koje bi mogle nastati nakon rođenja deteta, biološka majka je to odbila i tvrdila je kako se stvari neće zakomplikovati

Objavljeno: 22:51h

Početkom 2017. godine, žena iz Massachusettsa (Sjedinjene Američke Države) i njen verenik otkrili su da nijedno od njih ne može imati dete pa su se obratili prijateljima i poznanicima na Facebooku kako bi pronašli nekoga ko bi to učinio umjesto njih.

- Ko želi nositi dete za moju verenicu i mene?! - napisali su na Facebooku, piše u sudskim dokumentima.

- Hej, ako ste ti i verenik ozbiljni u vezi s bebom, ja bih to učinila - odgovorila je jedna prijateljica iz djetinjstva.

No, neformalni plan surogat majčinstva dogovoren na Facebooku uskoro se pokvario. U početku je prijateljica iz djetinjstva nudila da zatrudni sa svojim dečkom, a da starateljstvo preda ženi iz Massachusettsa kako bi dete mogla odgajati kao svoje.

- Neki ljudi mi da kažu da oni to ne bi mogli učiniti i da ne bi imali srca samo tako nekome dati dete. Ali to je zato što ne shvataju koliko bi to drugim ljudima pomoglo - nastavila je. Zato je ponudila da to učini besplatno te je tvrdila da će njeno osiguranje pokriti sve zdravstvene troškove.

- Znam da biste vi bili neverovatni roditelji - napisala je biološka majka u porukama na Facebooku.

Dogovorili su se da će par biti prisutan u porođajnoj sali te da će par detetu pričati o svojoj biološkoj majci kad odraste. Biološka majka rekla je da joj nije stalo do veze s detetom jer već ima dvoje dece, a i jednostavno im je želela pomoći.

Zabrinuta zbog komplikacija koje bi mogle nastati nakon detetova rođenja, verenica je zatražila konsultacije s advokatom, što je biološka majka odbila, uveravajući je da se stvari neće zakomplikovati.

- Nije me briga šta advokat kaže. Ja ću vama roditi dete i kraj priče - napisala je. Biološka majka rekla je budućoj majci da će pokušati začeti dete nakon svetog Patrika. Četiri nedelje nakon te Facebook poruke, biološka majka je poslala sliku pozitivnog testa na trudnoću.

Sudski zapisi pokazuju da su majke bile u kontaktu putem Facebook Messengera, ali nije jasno jesu li se ikada lično srele pre rođenja deteta 13. decembra 2017. godine.

Kada su napuštali bolnicu, surogat majka je predala je dete majci, što je bolnicu navelo da podnese prijavu za zanemarivanje deteta.

Nakon što su istražili oba doma, zaključili su da nema zabrinutosti ni za jedno od domaćinstava'. Suosjećali su s parom iz Massachusettsa jer znaju da su mnogi uobičajeni putevi do samohranog ili istopolnog roditeljstva preskupi za mnoge ljude.

Zakon Massachusettsa zahteva da predviđeni roditelji imaju dete šest meseci pre nego što mogu podneti zahtev za usvojenjem, te su nakon tog roka i podneli zahtev uz pristanak biološke majke za starateljstvo.

Nakon otprilike mesec dana, nameravana majka je prekinula sa verenikom i počela se nositi s depresijom i anksioznošću, ali je biološka majka već bila u procesu dodele starateljstva, te je najeravana majka uskoro trebala postati staratelj.

Greška u sistemu u bolničkoj evidenciji dodelila je Keanu policu zdravstvenog osiguranja od biološke majke, zbog čega je njeno najstarije dete bilo izbačeno iz osiguranja te je ta situacija dovela do promene mišljenja kod biološke majke.

- To je biološku majku jako uznemirilo, a nameravanoj majci poslala je poruku na Facebooku u kojoj joj je rekla da 'usvoji' dete ili da ga vrati - stoji u sudskim dokumentima, iako nije prošlo šest meseci starateljstva.

Kad je Keanu imala oko 4,5 mjeseca, biološka majka podnijela je zahtjev za prekid skrbništva, ali su zakonski postupci zaostali, a kad je beba napunila 8 mjeseci, namjeravana majka podnijela je zahtjev za usvajanje djeteta.

Kako je vreme prolazilo, biološki roditelji postali su uznemireni te su omalovažavali majku koja je posvojila dete po Facebooku. Nazivali su je sebičnom, a čak su joj i bacili ciglu kroz prozor na kojoj je bilo napisano 'to dete je moje'.

U maju 2019. Ostavinski i porodični sud u Massachusettsu spojio je slučajeve - majčinu molbu za posvojenje i pojedinačne molbe za starateljstvo od bioloških roditelja.

Žalbeni suci dugo su istraživali slučaj i pokušali utvrditi o kojem se točno pravnom presedanu radi, ali nisu primećeni relevantni zakoni u Massachusettsu, zbog čega je sud improvizovao, i na kraju odlučili da će biološki roditelji morati brinuti za dete.

No, tokom rasprava na prizivnom sudu u februaru 2021.,advokat Jacqueline Y. Parker, koja je zastupala jete u žalbi, rekla je da su biološki roditelji 'fizički i emocionalno napustili dete' i pokazali 'zanemarljivu prirodu pošto su dete dali nekome koga poznaju samo preko Facebooka'.

- Otac je dete izložio fizičkoj opasnosti bacivši ciglu kroz prozor, a majka je izložila dete potencijalnoj šteti zbog svojih objava na Facebooku - nastavio je Parker.

Također je navela da je namjeravana majka jedini roditelj kojeg je Keanu ikada poznavao, te da su se povezali tijekom tog vremena.

Na kraju se sudija Prizivnog suda složio s tim te je ipak 22. jula odlučio da biološki roditelji nisu sposobni odgajati dete, a majci su odobrili puno starateljstvo nad detetom koje je bilo njeno poslednje tri godine.

- Uznemiren sam činjenicom da su stranke dovele dete u opasnost, ali obe grupe potencijalnih roditelja ovde su daleko od idealnih - rekao je jedan sudac.

Kao rezultat ovog slučaja, nazvanog 'Keanovo starateljstvo', došlo je do ažuriranja zakona koji se tiču ​​roditeljstva i starateljstva, piše Your Tango.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.