100 POSTO NEMATE POJMA ŠTA JE POZA "KOBRA": Ojačava telo i um, a dobra je i za IMUNITET!
Ilustracija, Foto: Profimedia

joga

100 POSTO NEMATE POJMA ŠTA JE POZA "KOBRA": Ojačava telo i um, a dobra je i za IMUNITET!

Zakloni trupa (backbends) nisu samo odlični za zdravu kralježnicu, već pomažu i pri otvaranju prsa i poboljšanju držanja

Objavljeno: 19:05h

Ova poza jača i povećava fleksibilnost karlice, te je dobra za otvaranje grudi i ramena. Takođe poboljšava držanje, odlično deluje na gluteus, a može čak pomoći i kod išijasa

Zakloni trupa (backbends) nisu samo odlični za zdravu karlice, već pomažu i pri otvaranju grudi i poboljšanju držanja. No, jedna vrsta zaklona trupa, koja je posebno prilagođena početnicima i jako je učinkovita, je poza kobre (ili bhujangasana na sanskrtu). U nastavku saznajte kako ju ispravno napraviti, što je pokazala instruktorka joge i zdravstvena trenerka Juanina Kocher.

Kako napraviti pozu kobre (bhujangasana)

Lezite na stomak.

Stavite ruke ispod ramena. Laktove povucite prema telu.

Savijte laktove, pritisnite stopala, noge i bokove u prostirku, a pri udisaju podignite grudi prema gore.

Opustite ramena prema dole i unazad, te dopustite prsima da se otvore.

Izdahnite i polako se spustite do podloge.

Ponovite pet udisaja, zadržite položaj i dah u zadnjoj rundi.

Saveti i izmene

Iskoristite polugu donjeg dela tela da odvojite grudi, umesto da se odguravate rukama.

Kada su vam grudi podignute, pokušajte na trenutak da podignete ruke s prostirke kako biste bili sigurni da zahvatate prave mišiće.

Da biste olakšali ovu pozu, ruke možete staviti na stolac ili klupu s nogama na podu.

Da biste produbili zaklon trupa, ruke možete da pomaknete malo unapred i da ih ispravite.

Pogledajte u videu kako pravilno izvoditi 'kobra' pozu:

Koje su prednosti?

Pošto je ovo lakša verzija zaklon trupa, odnosno kobra poze, ona je sjajna za jačanje i povećanje fleksibilnosti karlice, kao i za otvaranje grudi i ramena. To je čini učinkovitom za poboljšanje držanja, a aspekat otvaranja grudi znači da je odlična i za srčanu čakru. Kobra također djeluje i na gluteus, a može čak pomoći i kod išijasa.

Takođe, ova poza može imati i još neke dodatne zdravstvene prednosti. U tradicionalnim joga tekstovima piše da poza kobre pomaže u uništavanju bolesti u telu, pa čak i da budi kundalini energiju (energija životne snage koja miruje i često je uspavana, smotana na dnu karlice).

Kiropraktičarka i instruktorka joge Emili Kiberd, primećuje da, u skladu s ovim drevnim učenjima, mnogi ljudi veruju da je kobra dobra poza za imuni sistem. Smatra se da stimuliše timus, organ odgovoran za rast T-limfocita.

Verovatno ćete vežbanje na časovima joge završiti pozom kobre, posebno tokom pozdrava Suncu - ali to možete učiniti i kad god osjetite potrebu da se protegnete i otvorite grudi (na primer nakon što satima sedite za računarom). Kad god se odlučite za to, očekujte povećanje energije i fleksibilniju karlicu, piše Mind Body Green.

Bonus video:

05:04

BRZE VESTI 23.09.2021. 15:55

(Espreso/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.