REŠENJE KOJIM ĆETE ELIMINISATI BOL U LEĐIMA: Zaboravite na tegobe, sada je sve POZNATO
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

REŠENJE KOJIM ĆETE ELIMINISATI BOL U LEĐIMA: Zaboravite na tegobe, sada je sve POZNATO

Sve je veći broj onih koji se svakodnevno žale na bolove u leđima zbog sedilačkog načina života što nije ni čudno jer puno svakodnevnih aktivnosti obavljamo u sedećem položaju

Objavljeno: 16:39h

Bolna leđa drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života, često se javlja osećaj ukočenosti, trnci, poteškoće prilikom dizanja i ustajanja iz kreveta, bol prilikom vožnje automobilom, poteškoće sa spavanjem, a jake bolove ponekad ne mogu ublažiti niti jaki analgetici.

"Osamdeset i četiri posto ljudi barem jednom u životu ima bol u leđima, dok je 40 % imalo bol u leđima u zadnjih šest meseci. Smatra se da je 1 % populacije trajno nesposobno za rad zbog problema s kičmom, a još 1 % je trenutno nesposobno. To čini bolove u leđima jednim od najčešćih tegoba s kojima se čovek susreće, najčešće dolazi do tzv. diskus hernije gde disk između 2 pršljena pukne ili napukne te tada kompromituje kičmenu moždinu što onda stvara probleme odnosno bolove", kaže dr. Jasmin Nikšić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz Poliklinike Affidea.

Mogući izvor bolova su pršljen, zigoapofizealni zglob, disk, ligamenti, mišići, objašnjava lekar i savetuje da kad se jave bolovi najbitnije je javiti se lekaru jer se najviše toga može utvrditi samim pregledom, dok je ponekad potrebna dodatna dijagnostika tipa RTG ili MRI.

Pitali smo lekara koji je savet za osobe koje rade u sedećem položaju i tako provode više od 8 sati dnevno, a možda i više.

"Osobe koje puno sede trebale bi vežbati muskulaturu tela, a pogotovo treba obratiti pažnju na unutrašnje mišiće leđa koji su najbitniji za biomehaniku i tu često pacijentima preporučujem pilates".

Kako se leči bolest kičme?

Kičma
foto: Printscreen/Youtube

Bolesti kičme se najčešće leče rehabilitacijom, a dr. Nikšić objašnjava da se operiše samo kada pacijentu "padne stopalo" ili kad izgubi kontrolu stolice i/ili mokrenja što se dešava zaista jako retko.

"U ostalim slučajevima tu je rehabilitacija najbolje rešenje, treba pojačati samu muskulaturu tela, poneka elektroterapija poboljša vaskularizaciju navedenih područja, svakako je najbolja radiofrekvencija. a ono što je i meni lično najviše pomoglo su manipulacije po Kaltenborn školi", kaže dr. Nikšić.

(Espreso/Miss7Zdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.