OTKRIVENO ZAŠTO SU DECA PRVA NA METI KOVIDA: Ovo vam se nikako neće svideti
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

sumnja se

OTKRIVENO ZAŠTO SU DECA PRVA NA METI KOVIDA: Ovo vam se nikako neće svideti

Odgovor zašto brojke rastu nije potpuno poznat, na najviše se priča o tome kako su mladi zapravo najmanje vakcinisani zbog toga što je starija populacija imali prednost pri vakcinaciji

Objavljeno: 10:53h

Prošlu akademsku godinu obeležila je online nastava, a nova je započela nastavom u klupama. To bi se uskoro moglo promeniti budući da statistika pokazuje kako je sve više zaraženih korona virusom mladih od 10 do 19 godina.

"Infekcija se širi daleko brže i intenzivnije nego protekle jeseni. Tada nam se situacija pogoršala u oktobru, ovde već u prvoj polovini septembra vidimo nagli skok broja novozaraženih", rekla je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel za RTL.

Ovi podaci dovode u pitanje i održavanje nastave u učionicama, no još je važnije pitanje zašto se povećava broj dece obolele od COVID-a. Trend je isti u ostalim zemljama Ovaj trend povećanja broja zaraženih u dobi do 19 godina ne raste samo kod nas, nego i u drugim delovima sveta. Slične brojke od 22,2% zaražene dece možemo videti i u Americi, prenosi The Washington Post.

Iako su brojke pale na početku leta, ponovno rapidno rastu u poslednjih nedelju dana. Odgovor zašto brojke rastu nije potpuno poznat, na najviše se priča o tome kako su mladi zapravo najmanje vakcinisani zbog toga što je starija populacija imali prednost pri vakcinaciji. Kako se nije znao uticaj vakcine na one najmlađe na samom početku vakcinacije, njih je jednostavno manje i vakcinisano u svetu.

Većina vakcina i dalje nisu odobrena za decu mlađu od 12 godina, navodi The Washington Post.

Delta varijanta je krivac?

Većina dece koja ima pozitivan test na koronu nosi delta varijantu virusa. Znamo da je delta varijanta znatno zaraznija te da se brže širi, pa je možda i to jedan od razloga zašto su deca školske dobi posebno izložena. No usprkos većem broju zaražene dece, i dalje se pokazuje kako mladi razvijaju puno blaže simptome i retko su hospitalizovani, kako kod nas tako i u ostalim delovima sveta. Rešenje za sve veći broj zaražene dece neke zemlje vide u ranijem vakcinisianju.

Jedna od takvih zemalja je i Kuba koja je nedavno postala prva zemlja koja je odobrila vakcinaciju dece od dve godine starosti i više. Planiraju vakcinisati svu decu pre početka nastave, a hoće li to biti pravo rešenje tek ćemo videti.

(Espreso/ Miss7Zdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.