DOKTOR OBJASNIO ZAŠTO STOPALA MOGU IMATI NEPRIJATAN MIRIS: Šokiraćete se kada čujete!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OTKRIO

DOKTOR OBJASNIO ZAŠTO STOPALA MOGU IMATI NEPRIJATAN MIRIS: Šokiraćete se kada čujete!

Naše telo na sebi zadržava ove bakterije, jer one proizvode hemikalije i antibiotike koji sprečavaju pojavu gljivica na stopalima

Objavljeno:

Dr. Karan Raj, lekar iz Velike Britanije zaposlen u tamošnjem sistemu Nacionalne zdravstvene zaštite, tvrdi da 'smrdljiva stopala imaju svoju svrhu i dugoročno bi mogla pomoći našem telu'.

- Morate shvatiti da je vaše telo prožeto raznim životnim oblicima, da vaša koža sadrži hiljade sitnih organizama, a mnogi od njih hrane se onime što izlazi iz vašeg tela - objasnio je u videu koji je objavio na TikToku.

- Postoji vrsta bakterije koju zovemo 'bacillus subtilis'. Ona jede leucin, uobičajenu aminokiselinu koja se nalazi u znoju iz stopala. Kad ova bakterija pojede leucin, iz sebe izbacuje izoflavičnu kiselinu zaslužnu za neprijatan, sirast miris stopala - pojasnio je.

I koliko god sad to zvučalo gadljivo, dr. Raj tvrdi da je to dobro za nas, jer 'bakterije pomažu našem telu tako što smanjuju rizik od pojave gadnih gljivica na stopalima'.

- Naše telo na sebi zadržava ove bakterije, jer one proizvode hemikalije i antibiotike koji sprečavaju pojavu gljivica na stopalima - rekao je, a prenosi Mirror.

Kako pravilno prati stopala?

Pravilna higijena stopala trebala bi biti osnovni deo svakodnevne rutine, no mnogi kao da zaborave na ovaj deo tela tokom tuširanja ili ga ne operu kako bi trebali pa na njima ostane prljavštine, stoji u izveštaju američkog Instituta za preventivno zdravlje stopala.

Savetuju da ih nasapunate blagim sapunom i protrljate dobro područja između svakog prsta pa stopala isperete i dobro osušite peškirom.

Takođe, naglašavaju kako pravilnim načinom pranja stopala možete sprečiti mnoštvo potencijalno bolnih zdravstvenih problema, uključujući stafilokokne kožne infekcije, bradavice na stopalima i atletsko stopalo.

- Stopala su najbliža tlu, što znači da lako hvataju prljavštinu i bakterije tokom hodanja. Osim toga, bakterije na stopalima se hrane otpadnim tvarima koje izlaze iz vaših znojnih žlezda i stvaraju određeni miris dok se nakupljaju na koži - kaže Emily Splichal, pedijatar iz New Yorka.

Takođe, osim pravilnog pranja, savetuje nositi čarape koje dobro upijaju znoj i menjati ih obvezno svaki dan. Dobra ideja je, napominje, i nošenje istih cipela svaki drugi dan, ne svaki, kako bi im se dala prilika da se dobro provetre i osuše, prenosi bestlifeonline.com.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.