KAKO SKUVATI JAJE BEZ KUVANJA? Retki znaju OVAJ trik, a IZVANREDAN JE
Kuvano jaje, Foto: Printscreen/Instagram

sjajan trik

KAKO SKUVATI JAJE BEZ KUVANJA? Retki znaju OVAJ trik, a IZVANREDAN JE

Za „parenje“ jaja zapravo su ti potrebni samo lonac i sito koje možeš obesiti u lonac. Naravno, ako ga slučajno imaš, umetak za kuvanje na pari za tvoj lonac ili aparat za kuhanje na pari dobrodošli su

Objavljeno:

Jaje za doručak mnogima je omiljeni jutarnji ritual, a naročito za vikend. Tokom nedelje obično nemamo vremena za kuvanje jaja, a savršeno jaje za doručak obeležava početak ugodnog vikenda. Svako voli jaje pripremljeno na neki svoj način i obično dobro zna koliko minuta ga treba kuvati da bude mekano, tvrdo, srednje tvrdo ili gotovo tekuće, zavisno od želje.

Ali, ono što malo ko sa sigurnošću zna: što se može napraviti da se spreči da jaja puknu tokom kuvanja ili da voda ne prekipi? Rano vađenje jaja iz frižidera i probadanje onog debljeg kraja iglom pre vrenja može pomoći. Međutim, u jednom istraživanju, u kojem se kuvalo 3000 jaja, otkriveno je da se otprilike svako deseto jaje raspukne - bez obzira na to je li probodeno ili ne. Trik: kuvati na pari umesto u vodi

Srećom, postoji mnogo sigurniji trik: nemoj kuvati jaje u vodi, nego ga „kuvaj“ na pari. Tako ne može prsnuti, šporet ostaje suv, siguran od prelivanja vode, a ova metoga takođe štedi energiju i vreme jer se mora zagrejati manje vode. Za „parenje“ jaja zapravo su ti potrebni samo lonac i sito koje možeš obesiti u lonac. Naravno, ako ga slučajno imaš, umetak za kuvanje na pari za tvoj lonac ili aparat za kuhanje na pari dobrodošli su. Inače, kuvanje na pari princip je električnog kuvala za jaja, koji neki od nas još poznaju iz mladosti, ali koji je izašao iz mode jer ga je u jednom trenutku snašla sudbina većine kuhinjskih naprava: višak je i skuplja prašinu. Kuvanje jaja na pari: evo kako to funkcioniše

Budući da se jaja ne kuvaju u vodi, nego se „kuvaju“ na pari, dovoljno je staviti u lonac dva do tri centimetra vode da zakipi. Onda stavi jaja u sito koje obesiš blizu površine vode. Na taj način jaja se kuvaju u pari bez pucanja, a i kasnije ćeš ih lakše oguliti. Nakon 6 minuta (za mekše kuvano) do 11 minuta (tvrdo kuvano), jaja za doručak su spremna i čekaju da ih s užitkom pojedeš.

(Espreso/ Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.