PLAZE PO NAMA, PIJU NAM KRV, NE MOŽEMO ŽIVETI OD NJIH: Dolazi vreme OVIH gmizavaca, evo kako se izboriti sa NJIMA
Foto: printscreen/facebook

NJIHOVO VREME

PLAZE PO NAMA, PIJU NAM KRV, NE MOŽEMO ŽIVETI OD NJIH: Dolazi vreme OVIH gmizavaca, evo kako se izboriti sa NJIMA

- Plaze po nama, ulaze u kuće, ne možemo živeti od njih. Ima ih posvuda - požalio nam se čitatelj koji živi na periferiji grada, i nije jedini

Objavljeno: 16:08h

Već je nekako postalo tradicionalno da u ovo doba godine delove zemlje preplave male prozirne bube. Pa se krenu zavlačiti gde god stignu, a neretko se razmile i po ljudskoj koži gde isisavaju krv, a tada njihova prozirnost poprima crvenu boju, i pomalo jezivo je promatrati kako naša krv prelazi u njih.

- Plaze po nama, ulaze u kuće, ne možemo živeti od njih. Ima ih posvuda - požalio nam se čitatelj koji živi na periferiji grada, i nije jedini.

- Ponekad me hvata nelagoda koliko ih je oko nas. Stalno pregledavam i sebe i decu. Kuću usisavam češće nego inače, jer ne mogu stalno držati zatvorenima prozore i vrata na stanu. I odlazak u park je postao prava avantura. Ne možemo se opustiti, svako malo ih pronalazimo po sebi - nadovezala se njegova komšinica.

Radi se o stenicama, ali ne o onim kućnim (Cimex lectularius L.), već o mrežastoj stenici platane (Corythuca ciliata) i hrastovoj mrežastoj stenici (Corythuca arcuata). Stručnjaci kažu kako njima zapravo nije cilj pronalaziti ljude i sisati im krv, to se dogodi slučajno. Naime, te prozirne bube su u potrazi za sokom iz stabala pa, čini se, ponekad ljude zamene za drveće dok traže listove platane ili hrasta kako bi se na njima lepo smestile.

- Čini se kao da grickaju, a one zapravo sisajući kožu isprobavaju jesu li na listu platane ili hrasta - rekao nam je dr. Milan Pernek, naučni savetnik u Šumarskom institutu. One koje se uvere da nisu na listu prestaće grickati čoveka, no kako ih obično ima puno, imamo dojam da nas stalno, namerno grizu.

- One ne prenose bolesti, nisu opasne za zdravlje ljudi, samo su dosadne. Nema načina da ih se sustavnije rešimo. Još 2016. i 2017. provedeni su pokusi suzbijanja stenica dopuštenim preparatima, no oba štetnika pokazala su veliku otpornost na gotovo sve preparate - naglasio je dr. Pernek.

- Poseban je problem to što se bube zavlače ispod lišća, pa ne bi pomoglo nikakvo zaprašivanje odozgo, već bismo ih trebali tretirati odozdo, a tako je zapravo teško očekivati da bi insekticid bio učinkovit. S druge strane, reč je o insekticidima koji mogu ugroziti ljude, kućne ljubimce, golubove i druge životinje, pa je zaključak da ih je bolje ne tretirati insekticidima. Nećete ih suzbiti, a možete ugroziti ljubimca, ili rizikovati alergiju na neki od sastojaka - dodao je.

'Ne vole direktno osunčani prostor i radije se zadržavaju u seni'

Stenice
foto: Profimedia

- Kad je reč o bubama koje nam ulaze u dom, jedino što možete je zatvarati prozore, odnosno instalirati što gušću mrežicu protiv insekata na onaj prozor koji držite otvorenim radi zračenja te pripaziti kad unosite stvari s balkona ili terase u kuću, kao i s odećom koju ste nosili u prirodi - kaže dr. Milan Pernek. Neke druge vrste zaštite, zapravo, nema.

Dakle, vodite računa da ih ne unesete u dom sa stvarima koje unosite – na primer veš koje se sušilo na prozoru, jastučićima koje s terase unosite u kuću, ili stvarima koje su neko vreme bile vani. Pre unošenja u kuću prebrišite stvari koje možete vlažnim maramicama za dezinfekciju, dok veš, jastučiće i slične predmete možete neko vreme ostaviti na direktnom suncu.

- Ova vrsta kukca ne voli direktno osunčani prostor i radije se zadržava u seni, pojašnjava sagovornik.

Ako imate deo terase koji pred veče zatvarate zavesom, paravanom, ili roletama, tokom dana ostavite taj prostor izložen suncu, pa bi i to moglo oterati bube. Sve stvari koje unosite u kuću prvo istresite, po mogućnosti što dalje od otvorenih prozora. Ukoliko ste bili u šetnji prirodom, ili duže sedili u vrtu, skinite odeću i operite je odmah u mašini, ili ostavite neko vreme na direktnom suncu. Dobro je otuširati se i oprati kosu, jer se bube lako mogu zavući u kosu.

Stenice
foto: Profimedia

Ako se uprkos merama predostrožnosti ipak zavuku u kuću, pomoći će usisavanje, s naglaskom na tepihe i tkaninu troseda, te brisanje parketa i pločica vlažnom krpom namočenom u vodu, ili uobičajeno sredstvo za čišćenje. Osetite li da vas pojačano grizu u kući, moguće je da su se zavukle u posteljinu, pa je dobro izvući jastuke i posteljinu na sunce i usisati madrace.

Inače, ove neugodne bube će se početi povlačiti s prvim kišama, a zimi se njihova populacija doslovno prepolovi, jer se zavlače pod koru hrasta ili platane, gde ih pauci - pojedu.

(Espreso/ 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.