DA LI ZAISTA ZNATE KAKO DA SE PONAŠATE ZA STOLOM? 4 pravila ukazuju na LEPO ponašanje, a sigurno ih ZABORAVLJATE!
Restoran, Foto: Profimedia

NISTE ZNALI

DA LI ZAISTA ZNATE KAKO DA SE PONAŠATE ZA STOLOM? 4 pravila ukazuju na LEPO ponašanje, a sigurno ih ZABORAVLJATE!

Vrlo se često zanemaruju sledeća četiri pravila

Objavljeno: 18:28h

Fino ponašanje za stolom dokaz je ilepog ponašanja uopšte. Stoga bi trebalo da budete upoznati s nekim osnovnim pravilima bontona prilikom obedovanja – čak i ako ne jedete u restoranu s Mišlenovom zvezdicama.

Vrlo se često zanemaruju sledeća četiri pravila:

1. Laktovi ne idu na sto

Osnovno pravilo koje se često zaboravlja jeste sledeće: laktovi ne smeju biti na stolu. Premda je u angloameričkim zemljama uobičajeno staviti levu ruku u krilo i jesti desnom rukom, po bontonu podlaktice treba da leže na ivici stola. Lepa nuspojava: držanje se automatski poboljšava.

2. Čaše se drže za stalak

Bonton za stolom takođe uključuje pravilno držanje čaša. Naročito kod čaša za vino mnogi ljudi imaju tendenciju da drže čašu za telo ili balon čaše – što, međutim, ne odgovara bontonu, a i uzrokuje brže zagrevanje vina. Inače: kod čaša za crno vino uobičajeno je koristiti tri prsta i palac za podizanje čaše.

3. So i biber se uvek dodaju zajedno

Mali, ali fin detalj koji se lako može zanemariti: ako te neko za stolom pita za so, uvek morate dodati i posudu za biber. Osim toga, uvek treba probati hranu pre dodavanja soli. Sve ostalo smatra se uvredom za kuvara.

4. Nema naginjanja nad stolom

Korpa za hleb ili drugi pribor koji vam je potreban nije vam nadohvat ruke za stolom? Onda bi trebalo da zamolite drugog gosta za istim stolom da vam doda željeni predmet. Saginjanje i naginjanje nad stolom nije poželjno.

Bonus video:

12:11

Mića je Titov kuvar koji je napravio Karađorđevu šniclu

(Espreso / 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.