13 znakova da ste inteligentniji nego što to mislite (GIF)
Foto: Profimedia

Koliki ti je IQ?

13 znakova da ste inteligentniji nego što to mislite (GIF)

Inteligencija mnogo utiče na kvalitet ljudskog života, kao i na ostale sposobnosti. Kako znate da li je neko pametan?
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Inteligencija je sposobnost brzog snalaženja u novim i nepoznatim situacijama. Teoretičari se slažu da je inteligencija potencijal, a ne potpuno razvijena sposobnost. Bez improvizacije i rešavanja IQ testa postoje naznake koje se mogu koristiti za merenje relativne inteligencije jedne osobe. Detaljna višedecenijska istraživanja su pokazala 13 znakova visoke inteligencije.

Da li znate od koga nasleđujete inteligenciju, od mame ili od tate? (FOTO) (GIF)

Treba imati na umu da su testovi inteligencije koji su široko rasprostranjeni često naširoko kritikovani zbog stavljanja određenih socijalnih grupa u nepovoljan položaj, i zbog smanjenja značaja kreativnosti. Smatra se da je inteligencija kombinacija urođenih karakteristika nervnog sistema i razvojne inteligencije, oblikovane iskustvom i učenjem. Ipak, retko koja osoba zna svoj IQ, odnosno svoj koeficijent inteligencije, pa često potcenjuju ili precenjuju.

Ako imate ovu osobinu - čestitamo, natprosečno ste inteligentni (GIF)

10 znakova koji će vam pokazati da mnogo ste inteligentniji nego što to mislite.

foto: giphy

Ovih 13 naučno potkovanih znakova znači da ste natprosečno inteligentni: 1. Idete ili ste išli na muzičke časove Istraživanja pokazuju da muzika utiče na razvoj dečjeg mozga na nekoliko načina:

Istraživanje iz 2011. godine je pokazalo da je verbalna inteligencija dece od 4 do 6 godina porasla nakon samo mesec dana odlaska na muzičke časove.

foto: Shutterstock

Istraživanje iz 2009. godine koje je predvodio Glen Šelenberg je pokazalo da su deca od 6 godina koja su 9 meseci išla na časove klavijatura ili glasovne lekcije imala porast IQ-a u poređenju sa decom koja su išla na dramske časove ili nisu išla uopšte na neke časove.

U međuvremenu, 2013. godine studija takođe pod vođstvom Šelenberga je pokazala da će deca sa viskokim rezultatima nejverovatnije ići na muzičke časove. Drugim rečima muzički časovi mogu samo poboljšati kognitivne razlike koje već postoje među ljudima.

foto: giphy

2. Starije ste dete Starija deca u porodici su obično pametnija od braće i sestara. Jedna studija pokazuje da to nije genetska stvar. Norveški epidemiolozi su koristilu vojne zapise o istraživanjima poredka rađanja dece i njihovog zdravstvenog stanja i IQ-a, rezultati su pokazali da su u većini srtarija deca pametnija. Rezultati su pokazali da je prosečna inteligencija starije odnosno prvorođene dece 103, drugog deteta 100, i najmlađeg 99. Zbog ovoga su prvorođeni obično uspešniji od ostatka dece iz porodice.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.