3 STVARI KOJE SVI RADIMO UJUTRU, A NIKAKO NE BI TREBALI: Zbog njih vam dan kreće NIZBRDO
Foto: Profimedia

savet

3 STVARI KOJE SVI RADIMO UJUTRU, A NIKAKO NE BI TREBALI: Zbog njih vam dan kreće NIZBRDO

Dr. Karan Raj, hirurg iz Londona koji je postao zvezda Tik Toka sa savetima o zdravlju kaže da odgađanje alarma za buđenje i kafa pre podneva mogu biti krivci za loš dan

Objavljeno:

Pritiskanje tipke za odgodu alarma, provera poruka i e-mailova na mobilnom telefonu čim se probudite ujutro, ili rano ispijanje kafe, mogli bi biti glavni uzrok za nedostatak energije tokom dana, tvrdi dr. Karan Raj, lečnik britanskog Zavoda za javno zdravstvo iz Londona u objavi na Tik Toku, na kojem ga prati čak 4,1 miliona korisnika.

Karan je hirurg te predavač na Imperial Collegeu u Londonu i Univerzitetu Sunderland i uveren je da bilo koja od ovih navika, a pogotovo dve ili tri u kombinaciji, mogu dovesti do toga da dan započnete loše. U videu pod nazivom 'Radite li ove stvari?', kao prvu veliku grešku koju ujutro možemo napraviti navodi naviku pritiskanja gumba za odgodu alarma na satu ili mobitelu, jer se time i vaše telo 'vraća' u ciklus spavanja.

Jedna od najgorih stvari koje možete napraviti ujutro je odgađanje alarma na budilniku, jer telo ponovo počinje proizvoditi hormone koji potiču spavanje, tvrdi dr. Karan Raj

To uzrokuje oslobađanje hormona koji potiču spavanje, što vas kad jednom ustanete može činiti umornima. Štoviše, dr. Raj kaže kako telo i do četiri sata nakon što se probudite može imati višak tih hormona.

- Provera mobitela čim se probudite takođe je pogrešna jutarnja rutina – kaže.

telefon
foto: Profimedia

Naime, naš mozak nakon buđenja postupno prelazi iz delta stanja u theta, pa onda na alfa stanje moždanih valova. Pojednostavljeno, to znači da se budi postupno, a ako prekinete taj ciklus bacanjem pogleda na ekran mobitela, vaš će mozak odmah preskočiti u alfa fazu i prebrzo postati previše aktivan.

- Ovo stanje može vas držati preosetljivima celi dan – kaže.

Kad je, pak, u pitanju ispijanje prve jutarnje kafe, to bi trebalo odgoditi do iza podneva, kaže. Naime, kortizol je primarni hormon stresa koji se proizvodi u našim telima, a pomaže da održimo budnost i povećava nivo šećera u krvi. Naše telo prirodno počinje proizvoditi kortizol oko 8 ili 9 sati ujutro, pa ako u to vreme, ili ranije, popijemo kavu, ona neće imati željeni učinak.

Kafa
foto: Profimedia

- Umesto toga, s kavom treba pričekati dok nam prirodan nivo kortizola ne padne, što se događa kasnije. Ako tada popijete kavu, ona će delovati razbuđujuće – kaže, a prenosi Daily Mail.

(Espreso/ Dejli mejl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.