KOSA VAM OPADA U PRAMENOVIMA? Signal da odmah potražite STRUČNU POMOĆ
Devojka, Foto: Profimedia

PRVA POMOĆ

KOSA VAM OPADA U PRAMENOVIMA? Signal da odmah potražite STRUČNU POMOĆ

Sprečite da do ovoga dođe uz pomoć određenih namirnica.

Objavljeno:

Ukoliko vam se dešava da vam kosa mnogo više opada nego inače, nema razloga za paniku, jer je ovo pojava koja je česta, posebno u periodu prelaza godišnjih doba, naročito sa leta na jesen.

Dešava se da kosa dosta opada prilikom pranja ili kada je vreme za pranje, odnosno kada je prljava, tako da to nije razlog za brigu. Međutim ukoliko opada u pramenovima, obavezno se obratite lekaru.

Kako biste sprečili opadanje kose i ojačali koren, preporučujemo vam nekoliko namirnica koje jačaju kosu i štite je iznutra.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je idealna predlog za doručak, a zbog vlakana, cinka i poluzasićenih masnih kislina veoma je stimulativna za rast kose.

Kikiriki

Ova namirnica je izbor biotina koji stimuliše rast kose i deluje preventivno na gubitak kose. Samo jedna šoljica pruža adekvatne antioksidante, vlakna i proteine koji su potrebni.

Jaja

Sadrže vitamine koji su potrebni kosi za vitalnost, a to su vitamin A, D i B12. Dokazano je da ovaj vitamin pomaže pri stvaranju novih folikula kose.

Školjke

Zbog cinka koji sadrže ova namirnica štiti kosu i odlična je prevencija protiv opadanja kose, zato što je cink upravo presudan jer njegov nedostatak vodi ka gubitku kose. Ako pojedete šest kamenica unećete oko 30 mg cinka, a to je odlična količina.

Spanać

Još jedna namirnica koja sadrži gvođže, folnu kiselinu i vitamin C koji štite kosu od spoljašnjih uticaja.

Šargarepa

Stimuliše žlezde na temenu, što sprečava mašćenje kose i opadanje u isto vreme.

Gvožđe

Ovaj mineral je presudan u stvaranju hemoglobina, koji kada je na normalnom nivou, celo telo snabdeva krvlju što stimuliše rad, a u ovom slučaju i rast kose. Vitamin C je ovde veoma bitan, jer podstiče apsorpciju gvožđa, pa vi se voće poput jagoda, limuna i li pomorandži trebalo što češće jesti.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.