NOVI ČLAN PORODICE: Pas kao najverniji prijatelj i zaštitnik
Najbolji prijatelj, Foto: Profimedia

Čuvar

NOVI ČLAN PORODICE: Pas kao najverniji prijatelj i zaštitnik

Za dolazak šteneta u novi dom dobro je odabrati jutro ili prepodne da biste imali dovoljno vremena da ga upoznate s njegovim boravištem, te sa svim novim i njemu pomalo čudnim mirisima i zvukovima.

Objavljeno:

„Vau! Vuf!“ - tako se oglašava vaš novi član porodice. Nema sumnje, njegov veseli karakter će uneti u vaš dom istinsku sreću. Baš kao i brojne nove obaveze.

Za dolazak šteneta u novi dom dobro je odabrati jutro ili prepodne da biste imali dovoljno vremena da ga upoznate s njegovim boravištem, te sa svim novim i njemu pomalo čudnim mirisima i zvukovima.

Ako nabavljate kuče iz odgajivačnice, tražite od odgajivača staru krpu, peškir ili komadić tkanine koju je odgajivač prethodno protrljao po majci i drugim štencima iz legla. Ostavite tu krpicu štenetu sledećih nekoliko dana da se igra s njom ili da na njoj spava - i vaša bebica biće mirna.

Krevetić ili korpa za spavanje

Štenetu će od prvog dana trebati korpa ili krevetić na toplom mestu bez promaje. Dodajte još toplu prostirku koja se lako pere, kao što su staro ćebence ili peškir. Psi su društvena bića, radoznali i emotivni, pa im ne odgovara da ih smestite u izolovani prostor. Poštujte potrebu šteneta za odmorom jer mali psi dnevno spavaju najmanje 12 sati, kao i bebe.

Ogrlica, povodac i igračke

Imajte sa sobom ogrlicu i povodac već pri preuzimanju šteneta. Psi rado žvaću, a naročito to rade štenci kojima tek izbijaju trajni zubići. Dobro će im doći i igračke. Pri kupovini opreme za pse uzmite i nekoliko kvalitetnih igračaka. U protivnom stradaće nogice vaše omiljene fotelje ili ormara.

Grickanje nije znak agresije

Ne, štenci nisu agresivni! Baš kao i bebe, sve stavljaju u usta, a zatim počinju menjati zube, pa grickaju da bi nekako olakšali svoje probleme sa zubićima. Ako ste pametno postupili i uzeli štene staro 10 nedelja, tada je barem deo vežbi inhibicije ugriza štene naučilo uz svoju braću i sestre. Ako ste uzeli isuviše malo štene od šest-sedam nedelja, tada će ono verovatno ugriz vežbati i na vlasniku. Nemojte ih fizički kažnjavati! Najbolji savet je da im date neku igračku kada krenu da vas grizu. Možete i jauknuti. Pas nije čovek i ne zna šta je to osveta. Ako ste otišli ujutro, a vratili se uveče i zatekli nered u stanu, znajte da je štene to uradilo jer mu je bilo dosadno jer je samo ili nije utrošilo višak energije u igri i šetnji.

Kućna higijena

Najveći problem sa štencima je kućna higijena jer im je potrebno nekoliko nedelja da se naviknu na novi životni prostor. Morate ih sve vreme pratiti i pri prvom pokušaju da obave nuždu odmah ih izvedite napolje. Takođe, pas treba da izađe neposredno nakon obroka, sačekajte da obavi veliku i malu nuždu. Većina pasa koji žive u stanu signalizira kada žele da izađu napolje: trče tamo-vamo, intenzivnije njuškaju, a kasnije trče prema vratima i slično. Ako primetite da pas već mokri, pustite ga da posao obavi do kraja. Nasuprot ustaljenom mišljenju, vlasnik nikada ne sme da gura nos psu u urin ili izmet, da ga kažnjava udarcima niti da viče. Na mestu na kojem je planirano da obavlja nuždu štene treba uvek samo hvaliti.

Bonus video:

00:14

Novi članovi Gorske službe spasavanja Srbije, psi Pri i Meri

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.