MISLILI STE DA JE MAGNET ZA NOVAC, A USTVARI JE JAKO OTROVNA: Držite je van DOMAŠAJA DECE i DOBRO PRIPAZITE
Lišče krasdule sadrži otrov, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI

MISLILI STE DA JE MAGNET ZA NOVAC, A USTVARI JE JAKO OTROVNA: Držite je van DOMAŠAJA DECE i DOBRO PRIPAZITE

Listovi krasule sadrže prirodni otrov – arsen. Zbog toga je neophodno da budete veoma oprezni kada je negujete. Trebalo bi da se drži van domašaja dece i kućnih ljubimaca, jer ako se nehotice dodirne ovaj otrov

Objavljeno: 20:44h
  • 318

Verovanje da određene biljke privlače novac potiče iz usmene tradicije i etnobotanike. U različitim krajevima sveta ovo verovanje se vezuje za različite biljke.

Tako svi veruju da je krasula magnet za novac, pa je još nazivaju i drvetom para, a ona, ipak, nije tako bezopasna.

Najpoznatija biljka za privlačenje novca je zapravo vrlo opasna. Lišće krasule sadrži otrove.

Prema feng šuiju, biljke je poželjno imati u domu jer privlače pozitivnu energiju i obilje, a među njima se posebno izdvaja krasula, koja nosi ime i drvo novca. Postoji i pravilo o tome gde treba da se drži kako bi prizvala dobitak i bogatstvo u dom.

Ipak, ono što malo ko zna jeste da ova ova biljka zapravo nije najbolji odabir za kuću. Stručnjaci imaju običaj da kažu da krasula ne donosi pare u dom, već stalne probleme.

Listovi krasule sadrže prirodni otrov – arsen. Zbog toga je neophodno da budete veoma oprezni kada je negujete. Trebalo bi da se drži van domašaja dece i kućnih ljubimaca, jer ako se nehotice dodirne ovaj otrov (na primer, pri uklanjanju lišća), može doći do ozbiljne alergijske reakcije.

Poznati su i slučajevi kada su životinje ili bebe jele lišće krasule i otrovale se.

Simptomi trovanja ovom biljkom su:

– povraćanje – dijareja – akutni bolovi u stomaku – nedostatak apetita – intenzivna žeđ – poremećaji svesti i koordinacije u prostoru

U slučaju da imate drvo novca u kući i dodirnuli ste otrov iz lista, a uočili ste da imate nekoliko od navedenih simptoma, neophodno je da se odmah obratite lekaru.

Kod životinja kao što su psi i mačke otrov može da izazove razne probleme, od povraćanja do usporenog rada srca. Drugi toksičan, ali teže primetan simptom žvakanja ovog bilja je depresija.

(Espreso, 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media