DOKTOR ZAPANJIO OTKRIĆEM O POSTKOVIDU: "Slede meseci posla sa takvim pacijentima"
Foto: Profimedia

OTKRIO

DOKTOR ZAPANJIO OTKRIĆEM O POSTKOVIDU: "Slede meseci posla sa takvim pacijentima"

Hrvatska je podbacila s vakcinisanjem, imaju 43 odsto vakcinisanih pacijenata, a Bresan smatra da je problem nastao u samom početku

Objavljeno: 19:45h

Doktor porodične medicine i predsednik primorsko-goranskog KoHOM-a Leonardo Bresan, za medije je govorio o postkovid simptomima sa kojima se suočavaju pacijenti koji su preležali koronavirus.

Broj primljenih pacijenata s postkovid sindromom u bolnicama trenutno je 23.000.

"Javljaju se pacijenti, mislim da manji broj takvih pacijenata prolazi ispod radara, jer se ne jave odmah, ne prepoznaju povezanost nastalih tegoba s preležanom bolešću, ali vidimo da taj broj raste. U mojoj praksi, prvenstveno su to problemi vezani za neurološku sferu - gubitak pamćenja, problemi s pamćenjem, glavobolje, osećaj umora, trnjenje… Mislim da ćemo imati više meseci posla s takvim pacijentima", rekao je Bresan za medije.

Hrvatska je podbacila s vakcinisanjem, imaju 43 odsto vakcinisanih pacijenata, a Bresan smatra da je problem nastao u samom početku.

"Loše je pripremljena komunikacija prema stanovništvu i objašnjavanje. Nakon toga su počele vrlo diskutabilne i međusobno sukobljene informacije kroz medije iz raznih kriznih štabova, saveza i tela. To je jako zbunilo ljude, koji su u tom trenutku bili uplašeni. Onda je bila situacija da je na početku bio velik interes, no tada nije bilo dovoljno cepiva. Poklopilo se nekoliko loših situacija. Sad je teško da se ispravi ono što se kroz godinu dana propustilo. Mislim da je potrebna jedna ozbiljna i opuštena kampanja prema stanovništvu. U svim porukama koje se šalju iz nadležnih organa prepune su stručne terminologije. Nakon takvih poruka obični čovek je zbunjen, pa ni sam ne zna šta je čuo. Prvi korak je to spustiti na jednostavan, svima razuman jezik", smatra Bresan.

(Espreso, Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media