REŠENA MISTERIJA: Evo zašto zapravo deca traže VODU pred spavanje, obratite pažnju!
Foto: Profimedia

POTVRDILO ISTRAŽIVANJE

REŠENA MISTERIJA: Evo zašto zapravo deca traže VODU pred spavanje, obratite pažnju!

Ako ste na ivici strpljenja jer vaše dete skoro svako veče traži dodatnu čašu vode, imajte na umu da sigurnost dobija kad mu odgovorite na tu potrebu, a samim tim se uvećava njegov nivo samopoštovanja, samopouzdanja i istovremeno se produbljuje vaš međusobni odnos

Objavljeno:

Sigurno jedva čekate da dete smestite u krevet i da ugrabite malo vremena samo za sebe. Kad dođe vreme za poljubac za laku noć, vi samo želite da izađete iz sobe i zatvorite vrata.

Taman mislite da je vreme da barem malo odahnete, kad čujete glasić iza vrata: “Mama, ja bih čašu vode”.

Sigurni ste da se vaše dete i najelo i napilo pre odlaska na spavanje. Naravno, pitate se da li je vaše dete zaista žedno ili je reč o manipulativnom ponašanju kojim želi da odgodi trenutak spavanja.

U jednom istraživanju sprovedenom na miševima, koje su nedavno sproveli naučnici sa Univerziteta u Kvebeku, otkriveno je da konzumiranje vode dva sata pre spavanja pomaže u sprečavanju dehidratacije tokom noći. To je podstaklo naučnike da se zapitaju da li stanice u centru mozga koji kontroliše hidrataciju komuniciraju sa delom mozga koji kontroliše “unutrašnji sat” koji podstiče miševe na buđenje i spavanje.

Naučnici su otkrili da postoji molekularni proces koji objašnjava žeđ, a uključuje neuropeptid koji reguliše cirkadijalni ritam tako što reaguje na svetlo i mrak i aktivira neurone za žeđ. Iako je ovo istraživanje sprovedeno na glodarima, objašnjava zašto često osećamo žeđ i unosimo tečnosti poput vode ili mleka pre spavanja, objasnio je autor istraživanja Čarls Burke, koji je ujedno i profesor sa Univerziteta u Kvebeku.

Možda je vaše dete ipak žedno pre spavanja, ali zašto onda popije samo jedan gutljaj umesto pune čaše vode koju ste mu doneli?

Ponekad se vašem detetu zaista pije voda, ali uglavnom mu je potrebna emocionalna uteha i razumevanje. Čaša vode ili mleka pre spavanja detetu znači malo vremena provedenog s vama, što podrazumeva zagrljaj i poljubac više ili još neka topla reč. Vaše dete želi da bude sigurno da može da računa na vas bez obzira na to šta traži. Deca žele da budu sigurna da nisu sama, prepuštena sebi, ako im zatreba nešto tokom noći.

Ako ste na ivici strpljenja jer vaše dete skoro svako veče traži dodatnu čašu vode, imajte na umu da sigurnost dobija kad mu odgovorite na tu potrebu, a samim tim se uvećava njegov nivo samopoštovanja, samopouzdanja i istovremeno se produbljuje vaš međusobni odnos.

(Espreso, Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.