DA LI JE OPASNO AKO NISTE GLADNI? Postoji nekoliko razloga zašto vam se baš ništa NE JEDE!
Hrana, Foto: Profimedia

rešenje

DA LI JE OPASNO AKO NISTE GLADNI? Postoji nekoliko razloga zašto vam se baš ništa NE JEDE!

Nedostatak gladi u prepodnevnim časovima može biti sasvim uobičajena i normalna stvar, a ovo su neki od razloga zbog kojih vam se to dešava

Objavljeno:

Verovatno vam se s vremena na vreme dešava da ujutru gotovo uopšte ne osećate glad.

U nekim slučajevima nedostatak osećaja gladi može biti znak određenih bolesti, ali u većini slučajeva nema razloga za brigu.

Nedostatak gladi u prepodnevnim časovima može biti sasvim uobičajena i normalna stvar, a ovo su neki od razloga zbog kojih vam se to dešava.

Jeli ste kasno uveče

Ukoliko ste uveče jeli masnu hranu ili proteine, najverovatnije nakon buđenja nećete osećati glad. To su makronutrijenti koji vas dugo mogu držati sitim. Takođe, proteini mogu promeniti nivo hormona koji mogu uticati na osećaj sitosti, odnosno gladi.

Međutim, savet je da uveče svakako izbegavate masnu i tešku hranu, koliko god ponekad ne možete da joj odolite u kasnim satima.

Nivo hormona se menja tokom noći

Tokom noći dolazi do promene nivoa nekih hormona, što može uticati na vaš apetit. To se posebno odnosi na adrenalin za koji se veruje da zaustavlja osećaj gladi tako što usporava prerađivanje hrane u organizmu. Ovakvo delovanje hormona je sasvim normalna pojava, ali ako često imate problem sa apetitom, ne bi bilo loše da se posavetujete sa nutricionistom.

Anksiozni ste ili depresivni

Oba stanja mogu uticati na apetit, a depresija može posebno uticati na osećaj gladi, pogotovo kad se udruži sa ostalim simptomima kao što su gubitak interesa, umor, poremećaj sna. Anksioznost može povećati nivo određenih hormona gladi, a mnoga istraživanja su pokazala da su upravo ova stanja odgovorna kad je u pitanje preterivanje u jelu. Ako patite od ovih stanja, najbolje je da razgovarate sa lekarom ukoliko vam stvaraju probleme i sa ishranom.

Trudni ste

Kod 80 odsto trudnica ujutru se javlja mučnina koja je sasvim normalna pojava. Jedno istraživanje je pokazalo da jutarnja mučnina utiče na gubitak apetita kod čak 34 odsto žena. Osim mučnine, trudnoća može stvoriti i druge probleme poput loše probave, nadutosti i slično.

Bolesni ste

Verovatno vam se dešava da izgubite apetit kad se prehladite ili imate neki virus. Ponekad će nestati i osećaj ukusa ili mirisa, pa hrana neće biti nimalo privlačna. Kad ste bolesni ili prehlađeni, vodite računa o tome da pijete što više vode, da jedete supe i voće i povrće.

Drugi mogući problemi

Uz sve navedene faktore, postoji i nekoliko mogućih razloga zašto ne osećate glad kad se probudite. Ovo bi mogli biti neki od njih:

1. Uzimate određene lekove: mnogi lekovi, kao i antibiotici i diuretici mogu smanjiti apetit

2. Starite: smanjen apetit je uobičajen kod starijih osoba zbog manjih energetskih potreba, hormona i socijalnog faktora

3. Imate probleme sa štitnom žlezdom: gubitak apetita može biti povezan sa usporenim radom štitnjače

(Espreso/Stil/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.