8 TRIKOVA U PRIPREMI JAJA ZA NAJSLASNIJI DORUČAK: Chefovi otkrivaju
Foto: Profimedia

slasno

8 TRIKOVA U PRIPREMI JAJA ZA NAJSLASNIJI DORUČAK: Chefovi otkrivaju

Uz pomoć jednostavnih trikova profesionalnih kuvara pripremi nafiniju kajganu i instagramično poširano jaje

Objavljeno: 11:57h

Ako postoji grupa ljudi koja zna kako pravilno pripremati jaja, onda su to zasigurno profesionalni kuvari. Njihovi trikovi pomoće ti da napraviš slasnu kremastu kajganu, savršeno jaje na oko ili najmekše poširano jaje.

U nastavku smo izdvojili osam najkorisnijih saveta i trikova poznatih chefova.

1. Pre poširanja, kuvaj jaja u ljusci 10 sekundi

Ovim ćeš postupkom učvrstiti belanjke i zadržati ih "omoane" oko žumanjka. Trik je osmislila poznata kuvarica i autorka brojnih, nagrađivanih kuvarica Julia Child. Ova tehnika pomoće ti da dobiješ savršeni ovalni oblik, a takođe će sprečiti da se belanjci razliju. Sve što trebaš napraviti jest staviti cela jaja na 10 sekundi u kipuću vodu, izvaditi ih i oljuštiti. Jaje će i dalje biti potpuno sirovo, ali belanjak će se dovoljno stvrdnuti.

2. Makni kajganu s vatre pre nego što je u potpunosti kuvana

Tave ostaju dugo vruće, što znači da će se hrana koja se nalazi u njima i dalje kuvati - pa pripazi da kajganu makneš s vatre neposredno pre nego što se jaja skuvaju. Preostala toplina tave nastavit će kuvati jaja do željene teksture, savetuje chef Jamie Oliver.

3. Najmekšu, najkremastiju kajganu započni kuvati u hladnom loncu

Kajgana
foto: Profimedia

Gordon Ramsay donosi jednostavan trik za pripremu savršeno kremaste kajgane. Ramsay savetuje da jaja započneš kuvati u hladnom loncu ili tavi s malo maslaca, često ih mešajući. Kad se tava zagreje, makni jaja s vatre i nastavi ih mešati. Ova polagana i spora tehnika pripreme kajgane rezultiraće super kremastom teksturom poput kreme.

4. Pre posluživanja jaja, zagrej tanjir

Možda je očito, ali hladna keramika može veoma brzo izvući svu toplinu iz jaja, tvrdi chef Alton Brown. Prethodno zagrejavanje tanjura osiguraće da jaja ostanu topla, meka i ukusna. Jednostavno stavi tanjur u toplu rernu (ne prevruću!) i potom serviraj jelo.

5. Za super glatku kajganu bez grudica procedi jaja kroz sito s finom mrežicom

Nakon što istučeš jaja, procedi ih kroz sito. Ovim ćeš postupkom izbeći sve grudice u kajgani, poručuje američki chef Thomas Keller.

6. Poširaj jaja u malim vrećicama

Jaja
foto: Profimedia

Martha Stewart savetuje korištenje plastičnih vrećica prilikom poširanja jaja. Na ovaj način sve što trebaš napraviti jest spustiti vrećice u kipuću vodu i odšetati. Male vrećice pomažu održati jaje na okupu i sprečavaju odvajanje delova belanjaka u vodu.

7. Zagrej lopaticu u vrućem ulju pre nego što pokušaš okrenuti jaje

Zagrejavanjem metalne lopatice u vrućem ulju spriječićeš da se jaja zalepe za nju prilikom okretanja. Samo nagni tavu prema sebi tako da ulje budu na jednom mestu i zagrej lopaticu u tom ulju. Manja je verovatnoća da se jaja lepe na vrućim površinama, tvrdi chef Jose Andres.

8. Napravi pahuljastu kajganu za manje od minute

Ako imaš dovoljno sreće da kod kuće poseduješ aparat za espresso, kajganu možeš mešati pomoću štapića na pari. Samo stavi jaja u šolju i kuvaj ih na pari oko 30 sekundi. Jaja će se skuvati veoma brzo, a para će im pomoći da ostanu vlažna. Ovaj trik osmislila je kuharica Jody Williams.

(Espreso, Gastro)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.