5 JOGA POZA KOJE ĆE VAM ZAUVEK OTERATI BOL U LEĐIMA: Vrede kao zlato!
Yoga je najbolje rešenje, Foto: Profimedia

Usvojite

5 JOGA POZA KOJE ĆE VAM ZAUVEK OTERATI BOL U LEĐIMA: Vrede kao zlato!

Bolovi u leđima znaju biti nesnosni, a uz par vežbi otklonite ih upotpunosti

Objavljeno:

Kad vas bole leđa, poslednje što želite je vežbati. Međutim, postoji jedna vrsta treninga koja može učiniti čuda: Joga protiv bolova u leđima. Ima ogromne prednosti kad je u pitanju jačanje mišića leđa i rastezanje čvorova i napetosti koja uzrokuje bol. Postoje načini vežbanja i modifikovanja poza kako bi se osiguralo da oni s povredama ili smetnjama još uvek mogu iskusiti jogu koja podupire zdravu kičmu.

Bolovi u leđima različiti su za svaku osobu koja ih doživi. Prva stvar koju trebate učiniti ako vam bolovi u leđima traju ili ako vas sprečavaju u obavljanju svakodnevnih zadataka poput hodanja, nošenja, rada ili razonode, posetite svog lekara opšte prakse. To osigurava da vam mogu sve jasno dati do znanja da započnete rutinu u teretani i vežbanje joge sa svim upozorenjima o tome šta treba izbegavati ili se usredsrediti na optimalnu snagu i zdravlje.

Ključ poboljšanja većine bolova u leđima je jačanje tamo gde vam je najpotrebnije, dok se istežete i oslobađate prekomerne napetosti tamo gde uzrokuje bol (obično kukovi, ramena i tetive kolena). Srećom, joga je idealno dizajnirana da radi sve ove stvari.

Sledeće joga poze za ublažavanje bolova u leđima učiniće čuda za ublažavanje bolova:

Mačka-krava

Balansirajte na rukama i kolenima, naizmenično naginjući glavu i karlicu prema gore, tako da se leđa spuštaju. Zatim uvucite karlicu, privlačeći bradu prema prsima i zaokružite leđa prema krovu i u luk. To pomiče leđa fleksijom i ekstenzijom.

Dečija poza

Ovo je siguran, nežan način da se i kičma stegne u fleksiju. Jednostavno naslonite telo preko klečećih nogu s glavom naslonjenom na jastuk ili prostirku. Ovo je položaj na sklapanje prema napred koji je stvoren za stvaranje udobnosti i osećaja odmora.

Kobra

Nežni, podržani nastavak leđa, kobra proteže trbušne mišiće i stvara istezanje kroz gornji i srednji deo leđa, a takođe i kroz ramena. Jača leđa otpornija su na bol, jer mišići funkcionišu optimalno. Ležeći na trbuhu s razdvojenim bokovima u nogama, laktove vratite na struk, a ruke ravno uz rebra, polako podignite prsa i glavu na uzdah, dok karlicu pritiskate u strunjaču za potporu.

Preokreti

Oni su izvrsni za poboljšanje širine pokreta i ublažavanje napetosti u sredini i donjem delu leđa, ali budite oprezni da se polako krećete i uvek zaustavljate ako osetite oštre ili jake bolove. Ležeći na leđima, podignite stopala s prostirke dok kolena ne prelaze bokove, tako da imate ugao od 90 stepeni u bokovima i kolenima. S rukama ispruženim na bokovima, uzmite kolena na jednu stranu i otpustite na zemlju ako možete (u suprotnom ih zadržite dokle god idu) dok pokušavate privući suprotno rame na strunjaču. Zadržite i dišite, dopuštajući gravitaciji da bez snage produbi istezanje u leđa. Zatim promenite stranu.

Položaj daske

Snažno dno karlice, trbušni trbuh i gluteus učiniće čuda za potporu zdravim leđima, sprečavanje i ublažavanje boli. Držanje položaja daske, bilo na kolenima ili prstima, i sklekovi izgradiće trbušnu snagu i ojačati noge tokom nastavka vežbanja. Obavezno radite svojim tempom. Ako još ne možete održati glavu-kuk-pete u ravnoj liniji, napravite dasku na kolenima. Koliko god je izgradnja snage važna, toliko je važno biti strpljiv koliko i graditi snagu i veštine.

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.