NE ČEKAJTE DUGO: Prepoznajte TOPLOTNI UDAR kod kućnih ljubimaca!
Pas, Foto: Profimedia

VAŽNO ZA LJUBIMCE!

NE ČEKAJTE DUGO: Prepoznajte TOPLOTNI UDAR kod kućnih ljubimaca!

Evo kako da ga prepoznate.

Objavljeno:

Našim krznenim prijateljima jako je teško da se izbore sa visokim temperaturama. Evo kako da vašem psu ili mački olakšate i ove tople dane učinite što podnošljivijim.

Obezbediti smrznute poslastice

Mi nismo jedini koji uživamo u osvežavajućim hladnim napicima i sladoledu tokom leta. Pripremite vašem ljubimcu posebnu poslasticu u kojoj će uživati dok se istovremeno hladi. Za mačke, probajte zamrzavanje mokre hrane, mleka ili kombinaciju suve hrane i vode u plastičnoj posudi. Za pse, slična kombinacija njihovih omiljenih namirnica ili jednostavno ledeni puter od kikirikija je idealan.

Napuniti činije sa vodom

Ako vaš ljubimac voli da boravi u nekoliko različitih soba u vašoj kući, možda je najbolje rešenje da stavite pojedinačne posude za vodu u svakom delu doma. Napuniti ih svežom, ledenom vodom (i dodajte nekoliko kockica leda) više puta u toku dana da bi bili sigurni da će ostati hidrirani.

Održavajte dobru temperaturu u prostoru gde borave

Nikada ne stavljajte svoje kućne ljubimce u topla vozila ili zatvorene prostorije bez odgovarajuće ventilacije. Opšte pravilo: Ako ne uživate vi, neće ni oni.. Obezbediti klimu, ili alternativno, ventilator postavljen pored prozora. Uvek proverite da su noževi ventilatora adekvatno pokriveni i da su prozorske klupice bezbedne.

Izvodite ih napolje kada temperatura spadne

Generalno, najbolje je izbegavati izvoditi svog ljubimca kada je napolju jako toplo. Nemojte ih terati da se igraju ili prelaze velike razdaljine tokom izuzetno toplih dana. Ako im je šetnja neophodna, obezbedite psu prsluk za hlađenje, koji sadrži prostor za pakovanja leda i koji će ih sprečiti od pregrevanja. Isto tako, budite sigurni da pas pije dosta vode tokom bilo kakve aktivnosti.

Higijena

Uvek imajte na umu dlake vašeg kućnog ljubimca. Neka bude čisto i ošišano. Koristite hladne, vlažne peškire ili obrijte stomak psu. Ovo može učiniti čuda i kućni ljubimac će se brže rashladiti.

Uvek pratite ponašanje vašeg ljubimca naročito starijih ili onih koji pate od hroničnih bolesti. Setite se da oni ne mogu da vam kažu šta osećaju, veoma je važno da budete svesni znakova toplotnog udara (letargija, ubrzano disanje, gubitak apetita, znojave šape). Ako sumnjate na toplotni udar, odvedite odmah kućnog ljubimca kod veterinara.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.