DOKAZANO JE ZAŠTO ŽENE BRŽE STARE OD MUŠKARACA: Postoji nekoliko RAZLOGA za to
Žene, Foto: Profimedia

žene i muškarci

DOKAZANO JE ZAŠTO ŽENE BRŽE STARE OD MUŠKARACA: Postoji nekoliko RAZLOGA za to

Dokazano je da napetost i nervoza utiču na brojne procese u organizmu, pa tako i stanje kože

Objavljeno: 19:08h

Prema rezultatima koje su pokazale statistike, dokazano je da žene žive duže od muškaraca, ali isto tako poznato je i da brže stare od jačeg pola.

Ako mislite da to nije istina, zapitajte se koliko puta ste samo komentarisali parove, pa rekli da je muškarac s godinama postao markantniji i zgodniji, a da se njegova nežnija polovina "zbabila".

A sada su naučnici otkrili i zašto je to tako.

Prvi razlog su trudnoća i menopauza kroz koje žene prolaze, ali ostali razlozi, koje su pokazala istraživanja, prilično su neočekivana.

Pa tako, na žene mnogo više nego na pripadnike jačeg pola utiče stres. Mnogo teže podnose napete situacije, rokove i pritisak, pa se i lakše "slome" od muškaraca, objasnila je dr Džudit Moring.

Kakve veze ima stres sa starenjem?

Dokazano je da napetost i nervoza utiču na brojne procese u organizmu, pa tako i stanje kože. Ovo sve ima veze sa hormonima - estrogen je odgovoran za mladoliko lice kod žena, a testosteron kod muškaraca. Žene prve dobijaju bore jer proizvodnja estrogena brže oopada od proizvodnje muškog hormona. Ipak, bore kod žena nisu toliko duboke i oštre kao kod muškaraca.

Postoji još jedan razlog koji je takođe prilično neočekivan,a ima veze sa nekim opštim razlikama među polovima. Dermatolozi tvrde da muškarci sporije stare jer imaju za čak 25 odsto deblju kožu od žena, a poznato je da se kod takvih osoba teže javljaju bore, nego kod onih sa tankom.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.