KAKO DA SAOPŠTITE DECI DA SE RAZVODITE? Ako ste doneli odluku, neke stvari mora da ZNATE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

razgovor

KAKO DA SAOPŠTITE DECI DA SE RAZVODITE? Ako ste doneli odluku, neke stvari mora da ZNATE!

Deca su naučena da roditelji treba da budu zajedno, pa im njihov razvod predstavlja pravi šok

Objavljeno:

Razvod braka može da predstavlja veoma komplikovanu fazu kako u vašem životu, tako i u detetovom.

Mala deca su posebno osetljiva i ne mogu baš najbolje da razumeju šta se oko njih dešava.

Deca su naučena da roditelji treba da budu zajedno, pa im njihov razvod predstavlja pravi šok.

Zbog toga je veoma važno da naučite na koji način treba detetu da saopštite da ste odlučili da više ne budete sa vašim partnerom.

Deca do pet godina

Deca do pet godina su posebno zavisna od svojih roditelja kad je zadovoljavanje njihovih potreba u pitanju. U ovim godinama deca sebe doživljavaju kao “centar sveta” i kao razlog svih dešavanja oko njih.

Zbog toga se mogu osećati odgovornim za ono što se dešava između njegovih roditelja. Deci ovog uzrasta je potrebno da pružite jednostavna i konkretna obaveštenja. Važno je da mu objasnite da je razvod odluka odrasle osobe i da ni na koji način nije povezan sa njim. Dete će sigurno imati dodatna pitanja, pa mu pažljivo odgovorite na ista.

Deca od 6 do 12 godina

Deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta takođe u većini stvari zavise od svojih roditelja, ali već u tom periodu počinju da stvaraju bliske veze sa osobama iz svog okruženja, kao što su njihovi prijatelji.

Deca ovog uzrasta još uvek posmatraju stvari crno – belo, pa ne mogu shvatiti apstraktne teme i složene odnose, ali mogu shvatiti neke razloge zbog kojih se nešto dešava. Takođe, počinju da shvataju i da govore o osećanjima.

Deca od 13 do 18 godina

Deca u ovim godinama počinju da cene prijateljstvo i druge odnose sa ljudima kao važan deo života. Takođe, u stanju su da posmatraju širu sliku i da donose zaključke, ali i da razgovaraju o razvodu na složenijem nivou.

Veoma je važno da osluškujete potrebe tinejdžera i da pronađete zajednički jezik zato što je tinejdžerima veza sa roditelja i dalje presudna.

Kako deci saopštiti da je došlo do razvoda?

Bilo bi dobro da oba roditelja budu prisutna onda kada treba detetu da saopštite da želite da se rastanete. Najbitnije je da detetu pristupite mudro i pažljivo, da birate reči i detetu date sve korisne informacije.

Možda najvažnije, neka vaši postupci govore više od reči: budite prisutni, dobronamerni, imajte strpljenja za sva pitanja koje će vam dete postaviti. Ono što je veoma bitno, jeste da roditelji nastave da donose zajedničke odluke kad je odrastanje i vaspitavanje njihove dece u pitanju.

Bonus video:

00:55

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

(Espreso/zdravljeprevencija.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.