GINEKOLOZI RAZBILI NAJVEĆU ZABLUDU O DONJEM VEŠU: Otkriveno na šta sve treba da OBRATITE PAŽNJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAVET

GINEKOLOZI RAZBILI NAJVEĆU ZABLUDU O DONJEM VEŠU: Otkriveno na šta sve treba da OBRATITE PAŽNJU!

Kada kupujemo donji veš, uglavnom se fokusiramo na to kako izgleda i eventualno, da nam se ne ocrtava ispod odeće

Objavljeno:

Ginekolozi savetuju na šta da obratite pažnju kada kupujete donji veš - i ne, tange nisu loše, uprkos tome što mnogi tako misle!

Kada kupujemo donji veš, uglavnom se fokusiramo na to kako izgleda i eventualno, da nam se ne ocrtava ispod odeće. Ali ginekolozi kažu da su druge stvari mnogo važnije – evo koje i zašto.

"Neke žene imaju sreće i mogu da nose bilo kakav donji veš ili da ga ne nose uopšte", kaže ginekolog i stručnjak za seksualno i reproduktivno zdravlje dr Alisa Dvek.

"Ostale, međutim, posebno one koje imaju osetljivu kožu ili su sklone infekcijama, uključujući gljivične infekcije ili bakterijsku vaginozu, treba da nose gaćice od materijala koji će omogućiti koži da diše", kaže ona.

Najbolji materijali

"Ako nosite gaćice koje ometaju protok vazduha, poput onih napravljenih od sintetičkih materijala, gljivice i bakterijske infekcije mogu da se jave jer njima prijaju tamna i vlažna mesta", upozorava ginekolog dr Dajana Houp.

Ona savetuje da nosite pamučne gaćice ili barem one koji imaju pamučni dodatak između nogu.

Stručnjak za zdravlje žena dr Šeri Ros kaže da je zapravo najvažnije od kog je materijala deo gaćica između nogu jer on ima kontakt sa vaginom.

"Veš za svakodnevnu upotrebu može da bude napravljen od poliestera i spandeksa, sve dok deo između nogu ima postavu od pamuka, što je mnogo bolje za zdravlje vagine i vulve".

Oblik je važan

"Model donjeg veša koji ćete izabrati može da vas zaštiti od neprijatnosti i iritacije. Važno je da vam je veš udoban u delu kod usmina", ističe ginekolog dr Pari Godsi.

Gaćice koje su preuske u tom delu mogu da dovedu do iritacije i stvaranja ciste, uraslih dlačica i sličnih problema.

"Važno je da veš bude odgovarajuće veličine kako biste izbegli mikrorane i mikropovrede, iritacije, koje mogu da se dese zbog određenih materijala i modela", saglasna je i dr Šejla Loanzon.

Tange nisu nužno loše

Dr Dvek kaže da ne morate da odustanete od nošenja tangi ili bilo kojeg tipa donjeg veša koji volite. Samo vodite računa od kojeg su materijala i da li su odgovarajuće veličine, kako ne bi došlo do iritacije.

"Kada je reč o tangama, birajte one sa pamučnom postavom i pobrinite se da budu u dobroj veličini", savetuje.

Važno je i kako perete veš

Pored materijala i modela donjeg veša, važno je i kako ga perete.

"Parfemi i omekšivači za veš i slični proizvodi mogu da utiču negativno na pH vrednost vagine. Perite veš deterdžentima koji ne sadrže boje i mirise", savetuju ginekolozi.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.