POZNATO JE DA SRPKINJE VOLE FILERE: Dr Stanković je objasnio O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA kod korekcija
Dr Nenad Stanković, Foto: Profimedia

estetske intervencije

POZNATO JE DA SRPKINJE VOLE FILERE: Dr Stanković je objasnio O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA kod korekcija

U želji da zadrže mladalački izgled ili da popune tanke usne, mnoge žene preteruju kad se odluče za odlazak na estetski tretman

Objavljeno:

Potreba za održanjem mladolikog izgleda veoma je popularizovana poslednjih decenija. U skladu sa tim, i dostignuća na polju antiejdžinga i estetske medicine danas su prilično dostupna, što osobi sa aktivnim životnim stilom omogućava da uvek deluje sveže, odmorno i negovano.

Ranije su žene, kad žele da promene nešto na sebi, odlazile kod frizera i odlučivale se na drastične promene dužine i boje kose. Danas je postao uobičajen odlazak na estetske intervencije, među kojima je najpopularnije uvećanje usana hijaluronskim filerima.

Na ovu intervenciju ne odlučuju se samo mlade devojke koje prirodno imaju tanke usne, kao i one koje iz različitih razloga žele da povećaju volumen usana, već i dame koje su u zrelijim godinama i koje žele da usnama vrate jedrinu, punoću i lepotu iz mladalačkih dana.

O hijaluronskim filerima razgovarali smo sa dr Nenadom Stankovićem, specijalistom kozmetologije, injektorom, mentorom i edukatorom medicinskog kadra u primeni estetskih procedura u zemlji i inostranstvu.

- Usled starenja, štetnog uticaja UV zračenja, faktora zagađenja, kao i posledica nezdravih životnih navika, smanjuje se nivo hijaluronske kiseline koja je, pored kolagena i elastina, odgovorna za zdravu i negovanu kožu – kaže dr Stanković za Telegraf.

- Da bismo zadržali volumen i jedrinu, poslednjih godina uspešno se primenjuju hijaluronski fileri. Reč je o medicinskom proizvodu, tj. sterilnom prozirnom gelu na bazi hijaluronske kiseline koja koži pruža čvrstinu i elastičnost, jer ima veliku moć vezivanja vode. Osim u koži, nalazi se i u omotačima zglobova i strukturama oka. Vrlo je značajna jer održava tonus, neutrališe dejstvo opasnih radikala i obezbeđuje bolju hidrataciju tkiva.

Postoje hijaluronski fileri različite gustine. Tako su, navodi naš sagovornik, preparati ređe viskoznosti idealni za popunjavanje usana i podizanje njihovih uglova. Oni su, takođe, dobri i za rešavanje problema pušačkih bora, suzne brazde, korekciju slepoočne regije, podizanje obrva, volumenizaciju u zoni usana, čela i očiju.

- Hijaluronskim filerima koji su biokompatibilni i resorptivni po svojoj prirodi, mogu se popuniti usne, korigovati njihove konture, naglasiti filtrum, ispraviti asimetrija i istaći Kupidonov luk koji usnama daje ženstvenost i senzualnost. Nešto gušći proizvodi primenjuju se za remodelovanje lica, odnosno naglašavanje jagodica, oblikovanje srednje trećine lica, brade, linije donje vilice i dorzuma nosa – ističe dr Stanković.

nega, lice, Tretmani, skin care, lepota, kreme
foto: Profimedia

Zdravlje na prvom mestu

Pre aktivne primene hijaluronskih filera, za određene korekcije upotrebljavan je biopolimer, odnosno tečni silikon kao filer trajnog karaktera koji je izazivao niz neželjenih efekata, počev od značajnih asimetrija do pojave granuloma koji se javljaju nekoliko meseci ili godina nakon tretmana, dovodeći do dugotrajnog estetskog morbiditeta. Moguća je i migracija - pomeranje sa mesta aplikacije, a teži oblici lokalizovanih zapaljenja mogu dovesti i do pritiska na okolne nerve i krvne sudove, pa čak dovesti i do nekroze tkiva.

S obzirom na to da je reč o supstanci koja nema moć resorpcije, jedino rešenje bilo je hirurško odstranjivanje biopolimera, što može dovesti do značajnih oštećenja okolnog tkiva.

Danas, u želji da izgledaju što atraktivnije i poželjnije, mnoge dame preteruju i insistiraju na ubrizgavanju veće količine hijaluronskih filera u usne. To često imamo prilike da vidimo kako kod javnih ličnosti, tako i kod „običnih“ devojaka i žena.

Hijaluronski fileri se mogu razgraditi, pa i „rastopiti“ ubrizgavanjem supstance koja ih neutrališe, i na to se mnoge od onih koje su nezadovoljne predimenzioniranim usnama danas pozivaju.

Sagovornik Telegrafa ističe da estetska impresija jeste značajna, ali ne ispred zdravlja.

- Od izuzetnog značaja je adekvatna procena stanja, problema i indikacija od edukovanog stručnjaka koji će na konsultaciji sa pacijentom predložiti efikasna rešenja. Svako najpre mora da ima na umu zdravlje, sigurnost i bezbednost klijenta – ističe dr Stanković.

- Tretman se izvodi uz primenu anestezije i za pacijenta je komforan i bezbolan. Bitno je navesti da ga sprovodi doktor u ordinaciji uz poštovanje medicinske etike, osluškivanje želja klijenta, ali i profesionalno usmeravanje kada je reč o količini materijala koji treba aplikovati budući da je manje zapravo više.

Umerenost VS uniformisanost

S obzirom na to da su efekti tretmana individualni i da su hijaluronski fileri razgradivi, jedan odlazak na ovu intervenciju nema večni efekat. Upravo zato dr Stanković naglašava da je ubrizgavanje veće količine filera od one koja će osvežiti lice nepotrebno:

- Trajnost hijaluronskog filera zavisi kako od tipa i sastava preparata, tako i regije gde je ubrizgan. Ali, trajnost takođe zavisi i od aktivnosti enzima hijaluronidaze koji, osim što razgrađuje našu hijaluronsku kiselinu koju već imamo u organizmu, to isto čini i sa filerom.

Efekti procedure su individualni, od nekoliko meseci do čak dve godine, kada su u pitanju hijaluronski fileri veće gustine. Kako se sa svakom narednom korekcijom tretirane regije ubrizgava manja doza filera jer se određena količina zadržava, nema potrebe za preterivanjem i težnjom ka uniformisanosti, već umerenosti i očuvanju okvira prirodne lepote.

Saveti posle intervencije

Kao i svaka druga estetska intervencija, ni ubrizgavanje filera ne prolazi bez propratnih reakcija. Dr Stanković za Telegraf izdvaja najčešće:

- Moguće su propratne reakcije posle intervencije u vidu crvenila, bola, hematoma ili otoka. One prolaze kroz nekoliko dana. Bitno je pridržavanje saveta stručnjaka, a to su pauza kada je reč o intenzivnoj fizičkoj aktivnosti, odlasku u saunu, solarijum i na bazen minimum deset dana posle tretmana.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.