KAFA JE SJAJAN NAPITAK ZA BUĐENJE, ALI ŠTA SE DOGAĐA AKO JE PIJETE ODMAH PO USTAJANJU? Odgovor vam se NEĆE DOPASTI!
Ispijanje kafe, Foto: Profimedia

KOFEIN

KAFA JE SJAJAN NAPITAK ZA BUĐENJE, ALI ŠTA SE DOGAĐA AKO JE PIJETE ODMAH PO USTAJANJU? Odgovor vam se NEĆE DOPASTI!

Konzumacija redovne doze kafe rano ujutro može dovesti do gubitka mnogih eosnovnih vitamina i minerala

Objavljeno:

Istraživači iz Amerike otkrili su da se talog kave može koristiti kao biodizel, a vrlo verovatno će u bliskoj budućnosti isparenja iz vaših automobila mirisati poput šoljice sveže skuvane kafe.

Ali ta prva šoljica kafe ujutro možda nije najbolji način da započnete svoj dan. Zapravo, doktori veruju da je najbolje vreme za uživanje u šoljici kafe između 9:30 i 11:30. Efekti koje može imati na vaše telo kada je pijete na prazan stomak mogu biti pravi znak alarma.

Kafa je za mnoge od nas napitak za buđenje, ali njeno konzumiranje čim ustanete iz kreveta može imati suprotan efekat. Kofein udvostručuje nivo hormona stresa i može dovesti do problema sa spavanjem. Ako dan započnete šoljicom kafe, nakon kratkog vremena ćete se ponovno osećati pospano. To se događa jer naše telo proizvodi insulin kako bi nadoknadio šećer, uzrokujući pad nivoa glukoze u krvi, što rezultira nedostatkom energije i anksioznošću.

Vaše telo može brže izgubiti bitne minerale

Konzumacija redovne doze kafe rano ujutro može dovesti do gubitka mnogih eosnovnih vitamina i minerala. Može sabotirati apsorbciju gvožđa, magnezijuma i vitamina B koji su od velikog značaja za naš nervni sistem. Previše kofeina takođe može izlučiti kalcijum iz vaših kostiju, čineći ih slabim i lomljivim.

Može dovesti do povećanja kilograma

Iako vam crna kafa može pomoći u sagorevanju masnoća, ona takođe može poremetiti vaš način spavanja. Kada se ne naspavate, osećate se gladnije i više žudite za slatkišima. Mnogi napici od kafe, poput popularnih zaslađenih mešavina, prepuni su šećera i kalorija te mogu dovesti do viška kilograma.

Suši kožu

Budući da kafa čini da češće mokrite ona dehidrira vaše telo. Kad dehidrirate, toksini teže izlaze iz tela kroz vašu kožu. To, pak, isušuje kožu i čini je osetljivijom na razne probleme, poput preuranjenih bora.

Povećava šećer u krvi

Jutarnja šoljica kafe otežava ćelijama regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do raznih bolesti. Visok šećer u krvi, pak, može dovesti do gojaznosti, pa čak i povećati rizik od kožnih infekcija.

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.