Zovu je biljkom BESMRTNOSTI: Smiruje živce, poboljšava varenje i osvežava dah
S obzirom na to da seme ima stimulativna dejstva, kineski doktori savetuju da se konzumira ujutru u malim količinama, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

Zovu je biljkom BESMRTNOSTI: Smiruje živce, poboljšava varenje i osvežava dah

Zbog svojih lekovitih svojstava komorač se smatrao darom od bogova

Objavljeno:

U legendama se komorač često vezuje uz pojam besmrtnosti.

Po grčkoj mitologiji Prometej je od bogova ukrao vatru sakrivši je u šupljoj stabljici komorača.

Komorač (Foeniculum vuglaris) je mediteranska višegodišnja biljka iz porodice peršuna i vekovima je u upotrebi kako u kulinarskim đakonijama, tako i u medicinske svrhe. Raste divlje u oblasti Sredozemnog mora, ali se i komercijalno uzgaja.

Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova, cvetova i semena i svi delovi su jestivi. Ona je jedna od četiri biljke koja daruje jestivu začinsku biljku i začinsko seme (ostale su korijander, mirođija i grčko seme). Seme komorača spada u grupu začina koji hlade.

Ima slatkast, pomalo jedak ukus koji podseća na ukus semena anisa. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Čaj od komorača za bolje varenje i kvalitetnije majčino mleko

U ajurvedi se smatra da je seme komorača jedno od najboljih začina za varenje koje osnažuje agni (digestivnu vatru), smanjuje nadimanje i zaustavlja grčeve. Zbog ovih svojstava nalazi se u raznim čajnim mešavinama, pa se čak preporučuje i kao blagi napitak za bebe koje pate od grčeva.

Prema ajurvedskom receptu, posle jela konzumirajte jednu kašičicu pečenog semena komorača. Za probleme sa bešikom, savetuje se čaj sa semenom korijandera, a dobar je i kao smirujući tonik za nerve. Tradicionalna kineska medicina na sličan način promoviše upotrebu semena komorača, ističući da reguliše či i harmonizuje rad stomaka i poboljšava apetit.

Kroz istoriju, kineski doktori su ga koristili u toplim oblogama kod zmijskih ujeda, kod bolne ušne duplje ili kao komprese za stomak kod bolova. Posle porođaja se majkama preporučuje čaj od komorača sa malo cimeta radi stimulisanja laktacije.

S obzirom na to da seme ima stimulativna dejstva, kineski doktori savetuju da se konzumira ujutru u malim količinama, a trudnice treba da ga izbegavaju zato što stimuliše matericu.

Seme komorača je nezaobilazan sastojak u kineskoj mešavini 5 začina, nekim indijskim mešavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima se tradicionalno služi na kraju jela, ne samo zarad boljeg varenja, nego i kao osveživač daha.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/lovesensa.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.