NE NASEDAJTE NA "ZAVERU": 5 razloga zašto morate obavezno da jedete HLEB!
Imaćete više energije, Foto: Espreso.co.rs

BIĆETE ZDRAVIJI

NE NASEDAJTE NA "ZAVERU": 5 razloga zašto morate obavezno da jedete HLEB!

Hleb sadrži ugljene hidrate, ali nutricionista Don Džekson Blatner ističe da to ne znači nužno da je loš za vas

Objavljeno:

Poslednjih godina hleb je proglašavan jednim od glavnih krivaca za gojenje, a dijete koje podrazumevaju izbacivanje hleba iz ishrane postale su vrlo popularne. Ali, ne nasedajte na "zaveru" protiv hleba, evo zašto je važno da ga jedete.

Imaćete više energije

Hleb sadrži ugljene hidrate, ali nutricionista Don Džekson Blatner ističe da to ne znači nužno da je loš za vas. On savetuje da smanjite unos belog hleba koji je preterano obrađen i ne sadrži hranljiva vlakna, a podiže nivo šećera u krvi, ali zato smatra da treba da jedete integralni hleb.

"Ova verzija hleba je daleko manje obraena i sadrži hranljiva vlakna".

Bićete zdraviji

Istraživanje sprovedeno 2016. godine je pokazalo da ugljeni hidrati koji sadrže cele žitarice dobro deluju na opšte zdravlje, smanjuju rizik od kardiovaskularnih i hroničnih bolesti.

Bićete srećniji

Ugljeni hidrati povećavaju nivo serotonina, hormona koji utiče na raspoloženje. Na ovaj način ćete i smanjiti stres i anksioznost, što je takođe važno za održanje vitke linije.

Smršaćete

Integralni hleb pun je hranljivih vlakana, zbog čega ćete duže biti siti, a samim tim ćete i manje jesti. Pošto je reč o složenim ugljenim hidratima, sporije će se oslobađati u telu, pa ni šećer neće naglo porasti, pa se smanjiti i naterati vas da pojedete još neku čokoladicu, recimo.

Regulisaće rad creva

Hranljiva vlakna su takođe važna za normalan rad creva. Cele žitarice će pomoći da se hrana pomera kroz ceva konsantnom brzinom, tako da ćete redovno i prazniti creva.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.