SVI SMO POSPANI POSLE OBROKA, A ZAŠTO JE TAKO? Naučnici dali objašnjenje, sada je SVE JASNO
Foto: Profimedia

OBROK I DREMKA

SVI SMO POSPANI POSLE OBROKA, A ZAŠTO JE TAKO? Naučnici dali objašnjenje, sada je SVE JASNO

Postoji nekoliko razloga za to: visok nivo ugljenih hidrata izaziva skok insulina, što znači da će više triptofana ući u vaš mozak

Objavljeno:

Dremež posle jela (obroka) počinje tako što pojedete veliku količinu hrane. Pospanost nakon obroka nam je svima poznata. Ali kako i zašto smo pospani posle obroka (jela) zašto nam se spava to jest to dešava?

Da biste razumeli, morate da znate šta se dešava u vašem sistemu za varenje tokomo obroka. Dok žvaćete hranu, vaš stomak stvara gastrin, hormon koji pokreće proizvodnju sokova za varenje koji razgrađuju hranu.

Ta hrana potom odlazi u tanko crevo dok creva oslobađaju enterogastron, hormon za regulisanje krvotoka. U međuvremenu vaš pankreas oslobađa insulin, kako bi pomogao vašem stomaku da apsorbuje glukozu od ugljenih hidrata iz obroka. Istovremeno, insulin šalje različite amino-kiseline u vaš mozak, uključujući i zloglasnu hemikaliju triptofan, koja pospešuje pospanost. Možda ste primetili da se pospanost ne dešava nakon svakog obroka.

Postoji nekoliko razloga za to: visok nivo ugljenih hidrata izaziva skok insulina, što znači da će više triptofana ući u vaš mozak. Kada se to desi, triptofan se pretvara u serotonin, zbog čega se osećate dobro, a zatim u melatonin, zbog čega se osećate pospano - Piše Informer Glukoza iz ugljenih hidrata takođe može blokirati moždane ćelije zvane oreksin neuroni, koji su odgovorni za održavanje budnosti. Treba napomenuti da obroci sa visokim sadržajem proteina nemaju isti efekat, pošto proteini imaju tendenciju da podstiču oslobađanje stimulativnih amino-kiselina. Pospanost posle obroka je ponekad neizbežna, ali postoji nekoliko načina da umanjite šanse za dremež nakon jela. Jedite polako, kako bi hormoni u vašem telu imali vremena da se izbalansiraju. Takođe, uverite se da jedete uravnotežen obrok bez previše skroba, masti, ali sa dovoljno povrća i vitamina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.