GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE PRILIKOM PRANJA: Eskpert otkrio zašto nam je veš nekad i gori kad ga izvučemo iz mašine
Foto: Profimedia

PRANJE VEŠA I HIGIJENA

GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE PRILIKOM PRANJA: Eskpert otkrio zašto nam je veš nekad i gori kad ga izvučemo iz mašine

Pranje veša u mašini ne zahteva mnogo znanja i filozofije, ali ipak postoje pravila za količinu deterdženta i omekšivača koji su najučinkovitiji

Objavljeno:

Svetski poznati ekspert za ispravno obavljanje kućnih poslova, Šenon Luš svakodnevno deli savete domaćicama širom sveta.

Pranje veša u mašini ne zahteva mnogo znanja i filozofije, ali ipak postoje pravila za količinu deterdženta i omekšivača koji su najučinkovitiji. Ono što je značajno je da mi to verovatno ceo život pogrešno radimo.

Australijanka tvrdi da je apsolutni mit da više deterdženta automatski znači i čistiju odeću. Naprotiv.

Uzimajući u obzir da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, zbog čega će odeća, naprotiv, izgledati prljavije. Osim toga, ljudi često zbog previše opranog peškira dobiju osip i iritaciju na koži.

To se dešava jer se višak sapuna zalepi za tkaninu i sušenjem se zagreje. Zato peškiri iz mašine izlaze izuzetno meki, ali već dan kasnije poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

Luš savetuje da se prilikom upotrebe deterdženta vodite pravilom – manje je više. Dovoljno je da stavite tek osminu preporučene količine praška ili tečnog deterdženta. One koje se pune odozgo zahtevaju četvrtinu iste količine.

Sa druge strane, iako navodno više omekšivača daje savršen izgled i teksturu, ona u to ne veruje tvrdeći da to jednostavno ne deluje.

- Osnova omekšivača je ulje koje se lepi za odeću u pranju. Radije stavite sirće umesto omekšivača u pregradu za omekšivač. Verujte da neće biti nikakvog mirisa sirćeta na kraju - poručila je Lušova.

Skratite vreme sušenja

Ako vas zanima kako skratiti vreme sušenja veša, poslušajte njen savet: U mašinu za sušenje zajedno sa mokrim vešom ubacite jednu suvu čajnu krpu, kuhinjsku krpu za brisanje posuđa. Tako će se mokra odeća osušiti za oko jednu trećinu vremena brže.

(Espreso/MagazinNovosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.