PLAVI KIT, DAVLJENJE... Sada se NOVI opasan Tik Tok čelendž, a ima ih još MNOGO!
Roditelji zabrinuti oko tik toka, Foto: Profimedia

roditelji zabrinuti

PLAVI KIT, DAVLJENJE... Sada se NOVI opasan Tik Tok čelendž, a ima ih još MNOGO!

Brojni izazovi na društvenim mrežama u vidu dečije igre odneli su na desetine mladih života

Objavljeno:

Smrt desetogodišnje devojčice iz Palerma, a potom i njenog vršnjaka u Beogradu, koji su prihvatili „izazov“ na društvenoj mreži Tik-tok pod nazivom „igru gušenja“(#Blackout) ponovo su uneli nemir među tinejdžere, ali i njihove roditelje. Posebno je alarmantno ukoliko se uzme u obzir da je ovo samo jdna od opasnih igara koje ozbiljno mogu ugroziti živote dece.

Pojedini izazovi su ostavili učesnicima opekotine drugog, pa čak i trećeg stepena, a neki su dobili i transplantaciju kože.

U javnosti su odjeknuli izazovi poput „selotejpa“, izazov potapanja glave u brašno ili vodu, izazov u kome se piju antihistaminici, da se proguta kašika cimeta bez vode, pojede kapsula deterdženta za veš ili izazov soli i leda. Iako se u prvi mah čine zabavnima, ove igrice na društvenim mrežama doveli su i do nekoliko smertnih ishoda.

"Vatreni" izazov

U ovoj igri potrebno je da se polijete zapaljivom tečnošću i zapalite. Ovo je podjednako opasno kao i izazov soli i leda, koji se pojavio u januaru 2019. godine u kome treba da pospete so na kožu i pritisnete kockom leda, pa ko duže može da izdrži bol. Ovaj izazov je ostavio učesnicima opekotine drugog, pa čak i trećeg stepena, a neki su dobili i transplantaciju kože.

Izazov "selotejpa"

U ovoj igri osoba mora da se priveže za neki stub ili komad nameštaja, a zatim pokuša da se oslobodi. U ekstremnom slučaju, tinejdžer je pao, povredio očnu duplju što je dovelo do pucanja krvnog suda u mozgu i bio je u kritičnom stanju.

Kašika cimeta bez vode

Ovaj izazov od dece zahteva da progutaju kašika cimeta bez vode. Iako deluje bezazleno na prvu loptu, jedan dečak je pokušao ovo da izvede, ugušio se i umro.

Novčić u utikač za struju

Trenutno najpopularniji izazov na društvenim mrežama, koji ima već na desetine hiljada "uspešnih" izazova je i da uključite punjač telefona u utičnicu i dodirnete novčićem po zupcima. Kod ovog izazova, deca nisu svesna da postoji mogućnost strujnog udara, ali i izazivanja požara, što se naravno više puta i dogodilo.

Konzumiranje antihistaminika

Tinejdžeri su odndavno oduševljeno prihvatili i novi izazov koji podstiče gledaoce da uzimaju prekomerne doze lekova protiv alergije, popularnih antihistaminika. Ovaj izazov već je za posledicu imao mnogo trovanja, pa i nekoliko fatalnih ishoda.

Koje izazove je vaše dete prihvatilo na društvenim mrežama?

(Espreso.co.rs/Magazin.Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.