ISPUNITE SVOJE CILJEVE U 10 KORAKA: Možete da postignete sve što ŽELITE u ŽIVOTU uz ČVRSTU VOLJU!
Kako da postignete ciljeve, Foto: Profimedia

pažljivo pratite korake

ISPUNITE SVOJE CILJEVE U 10 KORAKA: Možete da postignete sve što ŽELITE u ŽIVOTU uz ČVRSTU VOLJU!

Ako ste doneli novogodišnje odluke, verovatno i ovog puta, kao i ranijih godina mučite muku sa njihovim sprovođenjem u delo. Svako može sebi da zacrta ciljeve, ali samo oni sa čeličnom voljom i velikom koncentracijom u stanju su da ih implementiraju

Objavljeno: 10:15h

Ako želite da i vi budete takva osoba, preporučujemo vam da se pridržavate sledećih 10 koraka za postizanje ciljeva i ne zaboravite da zabeležite sve što treba.

1. Opišite svoje ciljeve što je detaljnije moguće i odredite datum do kad treba da ih ispunite. Potrudite se da budete realistični u svojim procenama, jer možda ništa nećete stići da završite bar nekoliko meseci, pa poštedite sebe nepotrebne frustracije.

2. Ne pravite pauzu, već počnite odmah da ispunjavate svoje ciljeve ili bar napravite plan njihove implementacije.

3. Zapitajte se: Koju ćete korist imati od ispunjenja vaših ciljeva? Da li će vam to doneti sreću, novac, moć, zdravlje ili ličnu satisfakciju? Zapišite svoj odgovor.

4. Zapitajte se i da li će drugi imati koristi od ispunjenja vaših ciljeva. Ako ste vi jedini koji će ostvariti neki benefit, možda ćete ostati uskraćeni za neophodnu podršku vašeg okruženja, a sigurno ćete osetiti manju satisfakciju nego da ste uspeh podelili sa drugima. Iz tog razloga vam preporučujemo da modifikujete svoje ciljeve tako da oni donesu koristi i drugima.

5. Napravite listu potencijalnih prepreka na putu ispunjenja vaših ciljeva. To može biti novac, vreme, izostanak podrške ili nešo drugo. Iako vam se čini da će vas to obeshrabriti u nastojanju da vaše namere sprovedete u delo, istraživanja su pokazala da je istina upravo suprotna.

6. Sada zapišite neka proverena rešenja koja vam mogu pomoći da savladate nabrojane potencijalne prepreke, a pokušajte da pronađete i nova.

7. Šta sve konkretno treba da uradite da biste ispunili svoje ciljeve? Podelite zadatke na manje delove tako da sebi olakšate njihovo izvršavanje i izdvojite one s kojima možete da se uhvatite u koštac sami i one za koje vam treba pomoć drugih ljudi.

8. Napravite vremenski raspored za ispunjenje svakog od ovih zadataka. Ostavite sebi prostora za privremene zastoje i nepredviđene okolnosti.

9. Svaki dan pogledajte ovaj raspored kako biste znali koliki ste napredak ostvarili i da li treba da zapnete da biste bili bliži zacrtanim ciljevima.

10. Otkrijte svojim bližnjima svoje ciljeve. Neki od njih će sigurno pokušati da vam pomognu, a što je veća podrška iza vas, to će biti veća i vaša motivacija, ali i šansa za uspeh.

(Espreso.co.rs/CityMagazine.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.