SVI VOLE DA TRAČAJU DRUGE UZ KAFICU SA PRIJATELJIMA: Znate li kada se počelo sa OGOVARANJEM prvi put u ISTORIJI?
Tračarenje, Foto: Profimedia

početak tračarenja

SVI VOLE DA TRAČAJU DRUGE UZ KAFICU SA PRIJATELJIMA: Znate li kada se počelo sa OGOVARANJEM prvi put u ISTORIJI?

Pomislili bi da je trač proizvod savremenog doba, međutim ogovaranje ima veoma dugu istoriju

Objavljeno:

Uz šoljicu kafe mnogi od nas znaju da se zabave pričom o tuđem životu, zaboravljajući da žrtve ogovaranja možemo biti svi!

Pomislili bi da je trač proizvod savremenog doba, međutim ogovaranje ima veoma dugu istoriju.

Antički istoričari su se pokazali kao vrsni poznavaoci seksualnih apetita i ukusa rimskih imperatora. Spletkarilo se kasnije po dvorovima, ogovaralo se i među običnim svetom.

Poznato je da su Bokačo i Oskar Vajld voleli trač, a Gabrijel D’Anunsio je čar ogovaranja opisao sledećim rečima: “Ukoliko nekom nešto pričaš na uvo, biće mnogo spremniji da ti to poveruje”.

Robin Danbar, britanski psiholog tvrdi da je trač odigrao važnu ulogu u evoluciji čoveka. On zastupa tezu da su naši majmunoliki preci, u momentu kada su grupe postale previše brojne, a trebljenje od parazita i držanje pod kontrolom društvenih i hijerarhijskih relacija teško, odlučili da pažnju grupe drže “pričanjem” o članovima koji nisu u datom trenutku prisutni. Tako smo, po ovoj zanimljivoj teoriji, zahvaljujući ogovaranju počeli da govorimo.

Ogovaranje često može da liči na neku društvenu igru, da bude ona veza koje članove jedne zajednice drži na okupu. Psiholozi i sociolozi se slažu i tvrde da je “zabadanje nosa” u tuđ život karakteristično za sve, kako za pripadnike primitivnih zajednica, tako i za stanovnike razvijenih zemalja.

U malim izolovanim zajednicama, rekla – kazala je i danas je jedna forma kontrole, glavno sredstvo za prenošenje informacija i kazna za one koji ne poštuju pravila. Ogovaranje je važan faktor za opstajanje, jer ono može da pomogne da se odredi i konstruiše mapa svega što je društveno dozvoljeno i prihvatljivo.

Kako se uvek dešava u odsustvu glavnog aktera, ogovaranje predstavlja način da se neko kritikuje, čak i vređa, bez preuzimanja odgovornosti za rečeno. Trač je obično plod zavisti i osećanja inferiornosti.

Iako često ne iznosi istinite podatke o osobi koja je predmet ogovaranja, trač može da pruži mnogo informacija o životnoj viziji, moralnim stavovima i pogledima na svet onoga ko ga je plasirao.

Iz sopstvenog nezadovoljstva, ljudi počinju da se bave tuđim životom. Na taj način žele da ispune prazninu, ubiju dosadu i skrenu pažnju sa svojih na tuđe probleme i greške.

Iako se ogovaranje obično pripisuje ženskom polu, stručnjaci jednoglasno tvrde da žene nisu veće tračare, kao i da su osobe sklone ogovaranju i tračarenju u stvari introvertne, nedruštvene i anksiozne ličnosti.

Ukoliko ste se našli na “meti” osobe koja nadugo i naširoko raspreda priče o vama i vašem životu i pošto – poto želi sve da zna, najefikasniji lek i odbrana je ravnodušnost i ignorisanje.

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.