NEODOLJIVI I PREPAMETNI LJUBIMCI: Ovo je najinteligentniji pas na svetu!
Pas, Foto: Profimedia

kućni ljubimci

NEODOLJIVI I PREPAMETNI LJUBIMCI: Ovo je najinteligentniji pas na svetu!

Genijalci među psima, border koliji mogu da nauče novu naredbu za manje od pet ponavljanja i da je slede barem 95 odsto vremena

Objavljeno:

Sve pasmine pogodne su za treniranje, kao i mešanci, ali psi koji učestvuju u potragama, poput retrivera, border kolija i belgijskog ovčara, ipak su posebni. Upravo za border kolije kažu da su najpametniji psi na svetu.

Genijalci među psima, border koliji mogu da nauče novu naredbu za manje od pet ponavljanja i da je slede barem 95 odsto vremena. Osim što su među najboljim psima za potrage, border koliji su i divni kućni ljubimci, uz pravog vlasnika.

Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, border koli, ili graničarski škotski ovčar, učiniće sve da udovolji svom vlasniku, pa ga je lako trenirati, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Neveroatno inteligentan i pun energije, taj pas konstantno traži zanimaciju i svrhu, pa je izuzetno povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsrećniji biti s ljudima koji imaju dosta energije kao i oni sami. Dakle, to je pas kojim se konstantno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći u aktivnosti u prirodi.

Kao pravi atletičar među psima, izuzetno je energičan i traži dobro istrčavanje kako bi se oslobodio viška energije i izmorio. Neki vlasnici imaju i po dva psa ove pasmine jer samo drugi border koli može najbolje da drži korak s tim brzim i inteligentnim bićem, kog inače zovu i Ajnštajn među psima.

Snažan instinkt border kolija za život u čoporu znači dve stvari kada je reč o drugim psima s kojima živi. Prvo, vrlo je verovatno da će se slagati s njima, uostalom i uzgojen je tako da se slaže s drugim životinjama. Međutim, vrlo je moguće da će pokušavati da održi svoj čopor na okupu, pa iako je on prijateljski raspoložen prema drugim psima, njima će možda biti teže da vole njega.

Taj čupavac živi između 10 i 14 godina, a mogući zdravstveni problemi uglavnom su iznenadni napadi i hipotireoza. Border koli će biti najsrećniji i najzdraviji ako se dosta kreće i ako dosta vremena provodi na otvorenom.

Što se tiče odnosa ovog psa s decom, treba malo pripaziti jer ima ovčarsku prirodu, pa u društvu male dece može da se oseti frustrirano budući da ne može da ih drži na okupu. U svakom slučaju, s pravim čovekom border koli će biti super istreniran pas, izuzetno dobar u učenju i veran pratilac.

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.