OPASNI FEJSBUK: Ako širite DEZINFORMACIJE o koronavirusu, NADRLJAĆETE kao POZNATI KUVAR
Nagrabusio, Foto: Printscreen/Youtube

ukinuli mu nalog

OPASNI FEJSBUK: Ako širite DEZINFORMACIJE o koronavirusu, NADRLJAĆETE kao POZNATI KUVAR

Sve je krenulo naopako za ovog teoretičara zavera

Objavljeno:

Fejsbuk je uklonio stranicu poznatog australijskog šefa Pita Evansa nakon što je u više navrata delio dezinformacije o koronavirusu.

Evans, koji je imao oko 1.5 miliona pratilaca na Fejsbuku, širio je teorije zavere o pandemiji i vakcinama. Iznosio je i netačne tvrdnje o maskama, kao i o 5G mreži. Sve te teorije već su opovrgnuli medicinski stručnjaci i nisu istinite, piše BBC.

Pre toga, Fejsbuk je sklanjao pojedinačne Evansove objave koje su takođe prepoznate kao dezinformacije. Iz kompanije su objasnili da su mu stranicu uklonili zbog "opetovanog kršenja pravila".

- Ne dopuštamo nikome da deli dezinformacije o kovidu-19 koje bi mogle dovesti do neposredne štete po zdravlje ljudi ili o vakcinama protiv kovida-19 koje su opovrgnuli stručnjaci za javno zdravlje - dodali su.

Njegov profil na Instagramu sa skoro 280 hiljada pratilaca i dalje je aktivan, a Evans na njemu ne prestaje pokazivati nezadovoljstvo odlukom Fejsbuka. U svojim objavama potez kompanije naziva "cenzurom".

Pit Evans
foto: Printscreen/Youtube

Već dugo širi dezinformacije

Inače, Evansovi kritičari već dugo pozivaju Fejsbuk da mu ukine pristup platformi zbog širenja lažnih informacija.

Pre pandemije, nekoliko australijskih zdravstvenih tela kritikovalo je Evansa, poznatog i kao Paleo Pete, zbog promovisanja pseudonauke o hrani i lečenju od raka. Australijsko lekarsko udruženje 2017. godine optužilo ga je da ugrožava živote lažnim tvrdnjama o određenim mineralima i toksinima u kremi za sunčanje.

Njegova ideologija je ove godine, tokom pandemije, postala veća. Tokom protesta protiv zatvaranja mnogi protestanti su njegove snimke navodili kao inspiraciju.

U aprilu je njegova kompanija kažnjena novčanom kaznom od oko 9300 evra jer je prodavao aparat za koji je lažno tvrdio da može izlečiti "koronavirus iz Vuhana".

U novembru je izgubio nekoliko sponzorstava nakon što je na društvenim mrežama podelio mim koji je sadržavao neonacistički simbol. Nakon toga, ponudio je izvinjenje "svima koji su pogrešno protumačili" objavu.

Nakon toga je izdavač njegovih kuvara raskinuo ugovor s njim, a izbačen je i iz nove sezone šoua I'm A Celebrity... Get Me Out Of Here.

Evans je široj javnosti postao poznat kao sudija u australijskom kulinarskom šou-programu My Kitchen Rules.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.