NAUKA JE UTVRDILA ZAŠTO MUŠKARCI NE SLUŠAJU ŽENE: U pitanju su FREKVENCIJA i količina REČI
Naučno objašnjenje, Foto: Profimedia

zanimljivo

NAUKA JE UTVRDILA ZAŠTO MUŠKARCI NE SLUŠAJU ŽENE: U pitanju su FREKVENCIJA i količina REČI

Muškarci drugačije čuju ženski glas

Objavljeno:

Od kako je sveta i veka, važi ona stara: da su muškarci ti kojima treba da se nešto ponovi xy puta, a žene su te koje stalno nešto “zvocaju”. Takođe, smatra se da momci nikada ne slušaju ono što pričaju njihove nežnije polovine. Prosto, to im je suviše dosadno.

Naravno, da ovi stereotipi nisu uvek tačni. Kao što ima divnih i obzirnih muškaraca, tako ima i žena koje zapravo “ne drže slovo” svom partneru.

Ipak, takoreći zlu ne trebalo, dobro je znati da je nauka zapravo došla do zaključka zašto zapravo našim “jačim” polovinama teško pada da slušaju žene.

Verovali ili ne, muškarci zapravo drugačije čuju ženski glas. Ali, to nije sve.

Ženski glasovi čine da muški mozak mora više da radi

Jedna studija otkriva da muškarci različito reaguju na ženske glasove. Muškarci imaju manje aktivnosti u nekim delovima mozga kada drugi muškarci govore. U stvari, mozak muškaraca morao je više da radi na dešifrovanju i razumevanju šta žene govore. To znači da muškarci teže mogu razumeti značenja i osećaje onoga što žene govore.

Zavođenje, Muškarac, Flert, Muvanje, Prevara, Par, Seks
foto: Profimedia

Ženski glasovi su manje autoritativni

Utvrđeno je da su veličina glasnica i grkljana žene važni, jer se ljudi sa višim tonovima glasa shvataju manje ozbiljno. U stvari, studija nam govori da više verujemo ljudima čiji je glas dublji i da ih više volimo u liderskim ulogama. To je jedan od razloga zašto muškarci možda ne slušaju žene toliko koliko druge muškarce.

Ženski glasovi su više kompleksniji

Ovde je presudna razlika između ženskog i muškog glasa. Kada žene razgovaraju, koriste mnogo više zvukova nego muškarci, pa samim tim, njihov glas zvuči melodičnije. Ovaj faktor može da oteža muškom mozgu da brzo razume šta žene govore, jer najpre mora da dešifruje frekvencije.

Zapravo je mit da žene više govore

Prema istraživanju, stereotip da žene govore više od muškaraca urbani je mit. U stvari, čini se da muškarci i žene razgovaraju približno isto, a kontekst je jednako važan. Istraživanje je pokazalo da su u nekim okolnostima muškarci govorili više od žena, a u drugima žene više od muškaraca. Prosek dnevno izgovorenih reči je od 7000 pa sve do 20.000 reči.

Da li su naučnici u pravu? Ko po vašem mišljenju više priča?

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.