LEGLO BAKTERIJA, a nosite ih SVAKI dan! Pratite sledeća UPUTSTVA za čišćenje i budite SPOKOJNI!
Vodite računa o naočarima, Foto: Profimedia

veoma bitno

LEGLO BAKTERIJA, a nosite ih SVAKI dan! Pratite sledeća UPUTSTVA za čišćenje i budite SPOKOJNI!

Obratite pažnju

Objavljeno:

Ako nosite naočare za vid, verovatno znate koliko je iritantno kada su one zamazane i pune nečistoće.

Osim što može biti iritirajuće, ovo može izazvati i naprezanje očiju i glavobolju. Štaviše, verovatnije je da će se bakterije množiti na naočarima koje nisu čišćene neko vreme.

Prema dr Džonatanu Volfeu, oftamologu iz Njujorka, brzo čišćenje naočara trebalo bi da bude deo vaše svakodnevne rutine.

- Ovo zavisi od vašeg zanimanja, lične higijene i tolerancije na zamućenje, ali preporučio bih da svako ko nosi naočare, svakodnevno očisti stakla, a okvire jednom nedeljo - nagrašava doktor.

Studija iz 2018. godine potvrdila je da na našim naočarima mogu da se razmnožavaju opasne bakterije, uključujući bakterije koje prouzrokuju stafilokočne infekcije. Utvđeno je da su jastučići za noš i uši na naočarima najkontaminiranija područja naočara.

Stakla za oči su ključ za posmatranje sveta u oštrom, jasnom fokusu. Prema dr Volfeu, rutina čišćenja sočiva ne mora da bude komplikovana kada jedno to usavršite:

- Ako vam treba više od 20 sekundi da očistite stakla, verovatno da preterujete u tome - kaže doktor.

Naočare
foto: Profimedia

Treba vam: Krpa od mikrovlakana - najsigurniji, najefikasniji alat kojim možete da očistite naočare bez razmazivanja ili grebanja, rastvor za čišćenje - najbolji je sprej napravljen za naočare koji navodi da je bezbedan za polikarbonatna sočiva i premaze sočiva, ali možete da koristite i sapun za suđe bez losiona.

Uputstva:

Operite ruke dobro kako ne biste preneli klice iz ruku u naočare.

Prođite toplom vodom preko naočara da biste se oslobodili prašine ili drugih stvari koje bi mogle ogrebati sočiva. Koristite destilovanu vodu umesto vode iz slavine ako u vašem području ima tvrde vode.

Obrišite naočare krpom od mikrovlakana.

Poprskajte naočare sa obe strane rastvorom za čišćenje. Ako koristite sapun, stavite po jednu kap na obe strane sočiva i nežno ga protrljajte preko površine sočiva. Isperite ako koristite sapun.

Osušite naočare i otresite višak kapljica vode. Ako želite da izbegnete tragove i vodene žigove, upotrebite gasni prah (konzervirasani vazduh) da biste ih osušili.

(Espreso.co.rs/Magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.