7 ZNAKOVA DA STE NESREĆNI! Nećete verovati koji je treći, A SVI TO RADE!
odbacite sve što vam smeta i ne promenite način života da biste sačuvali život, Foto: Profimedia

STRAŠNO

7 ZNAKOVA DA STE NESREĆNI! Nećete verovati koji je treći, A SVI TO RADE!

Da ne biste došli do toga da se razbolite, potražite znake emotivne iscrpljenosti i pokušajte da shvatite sebe i da promenite nešto pre nego što izgubite snagu.

Objavljeno:

Emotivna iscrpljenost može biti zamaskirana kroz druge simptome stresa, možete misliti da ste premoreni, da previše radite, da ste pod stresom zbog brige da ćete izgubiti posao, možete sumnjati u partnerovu vernosti, ili ga optuživati za to što niste srećni i ispunjeni, možete se čak i razboleti, da biste imali bar jedno jasno opravdanje za to što se loše osećate i da biste imali od čega da počnete – bolest je krajnji dar svesti, jer ako ne odbacite sve što vam smeta i ne promenite način života da biste sačuvali život, onda vam ništa neće pomoći. Da ne biste došli do toga da se razbolite, potražite znake emotivne iscrpljenosti i pokušajte da shvatite sebe i da promenite nešto pre nego što izgubite snagu.

foto: Profimedia

Uznemiruju vas svakodnevna osećanja, čak i ona vrlo slabog intenziteta: Kada dođete dotle da vas svaka, makar i mala i slaba “negativna” emocija izbacuje iz takta, to ne znači da ste netolerantni, nego prezasićeni. Emocionalno preopterećeni. To je znak na površini, da treba da potražite u dubini, da vidite šta je ispod tih malih dnevnih slomova, koji vam ometaju funkcionisanje.

Govorite sebi i drugima da ste hipersenzibilni: Hipersenzibilnost postoji, kako u pozitivnom smislu, tako i u negativnom. Kada ste stalno preosetljivi i preterano reagujete (na šta vam drugi često ukazuju), to znači da se nalazite na prelomnoj tački, da vam je čaša prepuna i samo jedna kap je dovoljna da se prelije. Ne pokušavajte da upravljate okolnostima, nisu vas one dovele do iscrpljenosti, one su se kreirale da biste vi sagledali svoje stanje i zapitali se šta vas zapravo toliko iscrpljuje. Možda ispunjavate suviše zahteva drugih i pravite suviše kompromisa, a zanemarujete i ignorišete sopstvene suštinske potrebe.

foto: Profimedia

Osećate se poraženo: To je još jedan ključni znak emocionalne iscrpljenosti – sužena perspektiva tipa “sve ili ništa”. Svi vaši uspesi, postignuća i pobede nemaju značaj i snagu da vam održe samopouzdanje i veru u sebe, osećate kao da ste potpuno omanuli i da ste poraženi. Prihvatite to osećanje, jer vam ono pruža mogućnost da prepoznate ostale emocije koje u vama postoje, da osetite njihov intenzitet, težinu i trajanje. Kada se osećate poraženo, to ne znači “nemam kud”. Poruka upravo glasi “ovako ne može dalje” i poziva vas da nešto bitno promenite.

Idete napred “na mišiće”: Snaga “mišića” (istrenirane volje, tvrdoglavosti, inata, besa, ambicije), može vas dovesti dosta daleko, ali u jednom trenutku postanete toliko umorni, da vam se sva snaga istopi i više ne možete “ni kašiku da podignete”. Kako da uopšte zamislite da idete dalje? Kad pomislite na budućnost , iz perspektive iscrpljenosti osećate se potpuno beznadežno – nema šanse da išta postignete ovako ispražnjeni. Zato, ne gledajte u budućnost, već se usredsredite na sadašnjost. Ponekad, vašu snagu prevazilazi čak i dnevna lista obaveza. Ponekad morate prosto biti u trenutku, kao da sledeći uopšte ne postoji. Ponekad započnete dan, bez ikakve ideje kako ćete ga završiti, a kad se na kraju nađete u krevetu, osećate da biste mogli da prespavate ostatak života. Živite svoj život minut po minut, ne mislite na raspored, na planove i rokove. Pustite mentalne mišiće da se odmaraju i regenerišu, vegetirajte kao biljka – iako se taj pojam koristi u najgorem značenju, to je prava preporuka. Biljka ne čini ništa, samo upija svetlost i vodu, bez ikakvog plana da sutra radi to isto.

foto: Profimedia

Plašite se da će vas nešto gurnuti preko ruba: To je realan strah – okidači postoje, a kada ste emotivno iscrpljeni, neka sitnica vas može odgurati preko ruba razuma. Ali, ta sitnica nije ni potrebna, dovoljan je strah da ne poludite. I tako, krug je zatvoren. Plašite se da ne odlepite i polako odlepljujete. I još više se plašite. Ali realno, nemate čega da se bojite. Sve najgore se već odigrava, već ste u paklu. Zašto se nalazite tu? Kako ste tu dospeli? Korak po korak, verovatno. Pa lepo, sada se udaljite, korak po korak – od tog mesta na kome pucate i raspadate se. Iskoračite iz drame i iluzije, stanite i posmatrajte.

Ekstremno izražavate osećanja, ili ih potpuno blokirate: Smenjuju se momenti kada se rastapate u suzama i uopšte ne možete da kontrolišete to koliko ste potreseni, sa onima u kojima se osećate kao zombi – sve radite automatski i ne osećate ništa. Da biste funkcionisali, potrebno je da uravnotežite ove dve krajnosti. To znači da prepoznate kako se osećate i da razumete šta je realno, a šta nije. To znači pronalaženje načina da adekvatno izražavate svoja osećanja – a ovde se savetuje vođenje dnevnika, kao najdelotvorniji način.

foto: Profimedia

Zapravo ste spremni za promenu:Iako se opirete promenama (svesno i nesvesno), spremni ste, jer vam je duboko jasno da ovako ne možete dalje – tu poruku ste odlično razumeli i primili k srcu. Znate da vam nije dobro, plašite se da vam može biti još gore i u pravu ste. Na korak ste od spremnosti da uradite bilo šta, što vam može pomoći, a to “bilo šta” obično znači da morate odbaciti svoja uverenja, preispitati vrednosti, promeniti prioritete, proširiti perspektivu. Što povlači promenu nivoa vibracija, što rezultira čišćenjem ukupnog emotivnog taloga. U svakodnevici, to znači da ćete se udaljiti od nekih ljudi, da ćete neke veze prekinuti, a u nekima postaviti granice, da ćete upoznati neke nove ljude koji donose svežu i poletnu energiju i koji vas ohrabruju. Možda ćete promeniti posao, ishranu, dnevnu rutinu, frizuru, oblačenje – a verovatno sve to zajedno. I posle nekog vremena, ljudi će početi da vam govore da ste se promenili – neki sa prekorom, a neki oduševljeno. I vi ćete tačno znati zašto se jedni osećaju izdano – jer ste vi uspeli u nečemu što se oni ne usuđuju ni da pokušaju, a drugi su oduševljeni – jer su prepoznali u vama ono sa čime se suočavaju u sebi i jer su i sami na putu transformacije, ili su već napravili pozitivne promene.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Wannabemagazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.